Na jižní Moravě začala sklizeň meruněk, úroda je spíš podprůměrná

Trháním raných odrůd začala dnes na jižní Moravě sklizeň meruněk. Vzhledem k brzkému nástupu jara je to o deset dní dříve, než je v průměru obvyklé. Úroda však bude spíše podprůměrná, někde průměrná kvůli suchu či mrazíkům. Sklízet se bude podle odrůd zhruba do konce července, řekl ČTK ředitel Pomony Těšetice ze Znojemska Ivo Pokorný.

Na Znojemsku se na úrodě podepsaly kromě sucha také jarní mrazíky. Na Břeclavsku, kde má sady Patria Kobylí, se nepotýkali s mrazíky, ale problémem bylo brzké vykvetení a slabé opylení.

Zatímco v Těšeticích počítají s úrodou kolem 250 tun ze 40 hektarů sadů, což je 70 procent průměru, v Kobylí ze 170 hektarů jen s 300 tunami. "Je to pro nás slabší průměr. Kvůli opylení jsme měli přichystaná včelstva, ale ani to nepomohlo," řekl ČTK ředitel Josef Čučík.

O kvalitě ovoce ještě nechtěl Pokorný spekulovat. "Záleží na tom, jak bude v následujících dnech pršet," podotkl. Zatímco v Kobylí ještě nevědí, za jakou cenu budou prodávat, v Těšeticích odhadují, že kilogram ovoce bude k mání zhruba za 20 korun, podobně jako loni.

Velcí pěstitelé prodávají úrodu všemi způsoby, od takzvaného "prodeje ze dvora", kdy si zájemci přijedou sami, až po prodej do řetězců. Stejně tak meruňky odebírají zpracovatelé na pálenku či marmelády a kompoty.

Loni byla úroda nadprůměrná, protože se jižní Moravě vyhnuly mrazy a byl dostatek vláhy, naopak předloni v květnu pomrzla velká většina úrody.

Autor: ČTK

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info