Vědci s rybáři sledují nejmodernějšími metodami tah ryb v Podyjí

Vědci spolu s rybáři mapují s využitím nejmodernější techniky tah ryb v Dyji v Národním parku Podyjí mezi Znojemskou a Vranovskou přehradou. Cílem je zjistit, kde jsou v toku případné překážky, které jim brání v putování a hledání takzvaných trdlišť, v nichž se ryby množí. Výsledky studie by měly být známy letos na podzim, řekl jeden z tvůrců projektu Robert Stejskal ze správy národního parku.

Před příchodem jara odlovili ochranáři spolu s rybáři ve sledované lokalitě tisíce ryb. Asi 50 z nich vpíchli v narkóze a s pomocí veterináře pod kůži čip. Turisté teď mohou v Podyjí spatřit u vody vědce s radiovými přijímači a anténkami, kteří sledují putování označených ryb ve vodě.

Čip dostaly zejména ryby druhu jelec tloušť. Další tisíce ryb byly označeny jiným způsobem. S pomocí elektrického agregátu byly nejprve ve vodě omráčeny a pak jim odborníci umístili pod kůži milimetrovou plastovou cedulku s jejich pořadovým číslem.

Nyní rybáři opět s elektrickým agregátem ve vybraných lokalitách ryby omračují a podle čísel zaznamenávají, jakou vzdálenost v Dyji překonaly. „Postupují opatrně. Po omráčení se ryba během pár vteřin opět probere," uvedl Stejskal.

Vymizení některých druhů ryb

Hráze Znojemské a Vranovské přehrady jsou od sebe vzdáleny vzdušnou čarou asi 17 kilometrů. Dyje mezi nimi protéká Národním parkem Podyjí, a protože se v něm značně klikatí, je její tok v této přísně chráněné lokalitě dlouhý asi 45 kilometrů. Mezi přehradami leží 12 středověkých jezů, které je schopna většina druhů ryb při svých tazích překonat.

„Pokud výzkum ukáže, že je na některém z jezů problém, můžeme navrhnout jeho úpravu tak, abychom zlepšili podmínky k migraci," uvedl Stejskal. Před stavbou Znojemské přehrady v šedesátých letech minulého století putovaly některé druhy ryb na území dnešního Národního parku Podyjí i stovky kilometrů, aby se mohly na trdlištích vytřít a přivést na svět novou generaci.

Kvůli přehrazení Dyje přehradou u Znojma pak na území parku vymizely parmy a ostroretky. Kdyby ryby neměly dobré podmínky k životu v Podyjí, jejich populace by se mohla snižovat a některé rybí druhy by mohly zcela vymizet, jako třeba parmy.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info