Jurečka chce navrhnout snížení spotřební daně z piva

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) zvažuje, že navrhne snížení spotřební daně z piva. Podle Jurečky zvýšení daně v době, kdy byl ministrem financí Miroslav Kalousek (TOP 09), snížilo její výběr a celkovou produkci piva v ČR. Jurečka to dnes uvedl na Twitteru. 

"Jen dodám, že výše spotřební daně nemá až tak zásadní vliv na spotřebu v ČR, ta je stále dlouhodobě vysoká, ale především na výběr daně," uvedl ministr na sociální síti. 

Ministerstvo financí Jurečkův záměr příliš nekomentovalo, upozornilo pouze na riziko výpadku příjmů státního rozpočtu. "O takovém návrhu nám není nic známo, znamenal by snížení příjmů státního rozpočtu," reagoval na dnešní Jurečkův výrok mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka. 

České pivovary loni uvařily 19,3 milionu hektolitrů piva, o 0,6 procenta více než o rok dříve. Zatímco domácí spotřeba meziročně klesla o 1,1 procenta, pivovarníci vyvezli meziročně o devět procent piva více. Tuzemský pivní trh mírně roste od roku 2011. 

Spotřební daň z piva od ledna 2010 nezvyšoval Kalousek, ale šéf financí úřednické vlády Jana Fischera Eduard Janota. V letech 2009 a 2010 se produkce pivovarů propadla v součtu téměř o 15 procent. Kromě ekonomické krize pivovarníci pokles dávali za vinu právě zvýšení spotřební daně zhruba o 50 haléřů na půllitr. Většina pivovarů následně zdražila půllitr až o korunu. Výroba členů pivovarského svazu, zahrnujících zhruba 90 procent domácí produkce piva, v roce 2010 klesla meziročně o osm procent. 

Podle údajů ministerstva financí stát loni na spotřební dani z piva vybral 4,5 miliardy korun, o 200 milionů Kč méně než v roce 2012. 

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info