Bioodpad nadále může na skládky, zákaz poslanci neschválili

Poslancům se nepodařilo k novele zákona o odpadech, kterou připravilo ministerstvo životního prostředí, připojit zákaz skládkování rozložitelných odpadů a rozšíření povinnosti obcí zajistit tříděný sběr kovů a bioodpadu. Novela se týká elektroodpadu a ministr Richard Brabec (ANO) před jednáním oznámil, že navrhovanou změnu nyní nepodpoří. Zákaz skládkování recyklovatelných materiálů ale má obsahovat nový odpadový zákon.

Zákaz skládkování recyklovaného odpadu vzbudil u většiny poslanců odpor i kvůli podobě tzv. přílepku a nakonec se proti němu postavil i ministr životního prostředí Brabec. "Nepodpoříme pozměňovací návrhy v této chvíli a o těch klíčových věcech, o kterých ale jinak nepochybuji, že jsou správné, a budeme je prosazovat dál, budeme pokračovat v odborné debatě," řekl. Zdůraznil přitom, že myšlenku samotnou považuje za správnou a zákaz by se měl objevit v novém zákonu o odpadech, který chce předložit na podzim.

Poslanecká úprava novely měla obcím nařídit už od příštího roku zajistit tříděný sběr nejen papíru, plastů a skla, ale také kovů a biologicky rozložitelných odpadů. Poplatky za skládkování odpadu měl návrh ANO postupně zvýšit ze současných 500 na 600 korun v roce 2015 a až na 1000 korun v roce 2020. Skládkování rozložitelného odpadu chtělo ANO prostřednictvím návrhu svého poslance Ladislava Oklešťka zakázat od roku 2023. Sněmovna nakonec zamítla i návrh sociálnědemokratických poslanců, kteří po kritice návrhu ANO přišli s alternativním řešením omezující růst poplatku.

Poslanci ale novelu nezavrhli. Prošla v původním znění, počítá pouze se vznikem Registru míst zpětného odběru, v němž by byly adresy všech sběrných míst pro vysloužilé elektrické spotřebiče bez ohledu na jejich provozovatele. Tento návrh vychází z evropské směrnice o nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady, která předloni vstoupila v platnost.

Zdroj: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info