Schodek agrárního obchodu v 1. čtvrtletí klesl téměř o polovinu

Schodek agrárního zahraničního obchodu v prvním čtvrtletí letošního roku klesl téměř o polovinu z loňských bezmála pěti miliard korun na 2,6 miliardy Kč. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Zemědělský svaz ČR. Bilance se zlepšila především díky zvýšenému vývozu obilí z loňské sklizně i v důsledku vyšších cen vyvážených mléčných výrobků.

Do Česka se dovezlo zemědělských komodit, potravin, nápojů a tabákových výrobků za 46,1 miliardy Kč, o 3,6 miliardy více než loni. Agrární vývoz, jehož hodnota přesáhla 43,5 miliardy korun, meziročně vzrostl bezmála o 16 procent.

Podle mluvčího ministerstva zemědělství (MZe) Hynka Jordána zlepšení bilance ovlivnil z převážně části růst vývozu pšenice o 1,7 miliardy korun a řepkového semene o 1,1 miliardy Kč v důsledků vyššího exportu do Německa. "Bez těchto dvou komodit by se pasivní bilance naopak nepatrně prohloubila," dodal.

Bilance agrárního obchodu s členskými zeměmi EU, do nichž směřuje více než 90 procent českého vývozu, byla podle něj poprvé aktivní a přebytek dosáhl 543 milionů Kč. Schodek obchodu se státy mimo EU se meziročně zvýšil o čtyři procenta na 2,1 miliardy Kč. "Nicméně v porovnání s průměrem prvního čtvrtletí předchozích pěti let dosahoval mírně nižší hodnoty," dodal Jordán.

Nejvyšší deficit vykázal obchod s masem a droby, který se meziročně prohloubil o více než 300 milionů Kč na 3,99 miliardy Kč. Tuzemská výroba masa z dlouhodobého hlediska klesá, domácí spotřeba se přitom v posledních letech výrazněji nemění. Pokles produkce je tak čím dál více nahrazován dovozem.

Záporné saldo obchodu se zeleninou se meziročně prohloubilo bezmála o 400 milionů na 2,6 miliardy korun. O necelých 50 milionů korun na 2,3 miliardy Kč vzrostl schodek obchodování s ovocem a ořechy.

Za celý loňský rok se schodek agrárního zahraničního obchodu zlepšil o zhruba miliardu na 23,9 miliardy korun. Historicky nejhorší bylo saldo v roce 2011, kdy přesáhlo 36 miliard korun.

Ministerstvo zemědělství se snaží podporovat vývoz, především do zemí mimo EU. Ještě do konce roku chce ve spolupráci s ministerstvem zahraničí vyslat na ambasády v pěti klíčových zemích mimo Evropskou unii zemědělské diplomaty. Místa zemědělských radů vzniknou v Rusku, na Ukrajině, v Číně, Saúdské Arábii a Srbsku.

zdroj: čtk

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info