Děti si na dvoře Národního zemědělského muzea vyzkoušely dojení krávy
23.06.2014 | MZe ČR
Děti, jejich rodiče i školní třídy si dnes v Národním zemědělském muzeu v Praze užili Den mléka s KLASOU. Zábavný program pro školáky byl zaměřený na podporu zdravého životního stylu. Akci připravilo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Státním zemědělským intervenčním fondem a Národním zemědělským muzeem.
Živá kráva byla pro některé děti největší atrakcí na Dni mléka s KLASOU v Národním zemědělském muzeu v Praze. Na akci přichystané Ministerstvem zemědělství si děti zkusily i práci dojiček a na simulátoru dojení krávy předvedly, jak by v ní byly úspěšné.
„Je užitečné, aby se děti se zemědělstvím a se zdravým životním stylem seznamovaly už od útlého věku. Jsou to oblasti, které ovlivňují podstatným způsobem náš život a jeho kvalitu. Zdravé stravovací návyky se musí v dětech dlouhodobě pěstovat, stejně jako respekt k lidem, kteří pracují v zemědělství. Proto vítám každou akci, která školákům ukáže, co všechno práce sedláka obnáší,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Vstup do Národního zemědělského muzea byl dnes volný. Využili toho rodiče s dětmi i několik školních tříd, pro které byla návštěva v muzeu doplněním výuky. Návštěvníci si mohli prohlédnout expozice muzea, na zkoušku si sestavit ideální zdravou svačinu, nakreslit obrázky na téma mléko a zúčastnit se soutěže o různých druzích mléka.
„Den mléka v Národním zemědělském muzeu považuji za skvělý nápad. Dětem se moc líbil program i soutěže. O muzeu předtím bohužel neslyšely, ale to tahle akce změnila. Paní učitelky a děti by rády muzeum navštívily i příště. Moc se nám líbila komentovaná prohlídka o traktorech,“ řekla Hana Chmatalová, která se do muzea vypravila se svými dětmi.
Mléko a mléčné výrobky na českém trhu patří mezi jídla, která nejčastěji získávají prestižní známku jakosti KLASA. V současnosti ji má 264 mléčných produktů. Celkem označení získalo 1174 produktů od 231 tuzemských výrobců. Značku KLASA uděluje ministr zemědělství od roku 2003, dostanou ji jen ty nejkvalitnější potravinářské a zemědělské výrobky.
- Hynek Jordán
- ředitel Odboru komunikace MZe
Další články v kategorii
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)

Tweet



