Nová mobilní aplikace: Zaznamenejte svá pozorování přímo v terénu a pomozte tak chránit přírodu

Aplikace BioLog nově slouží všem zájemcům o přírodu a funguje jako digitální zápisník pozorování fauny a flóry na území ČR. Vytvořila ji Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Zapisovat je možné živočichy, rostliny a houby vyskytující se ve střední Evropě. Aplikace umožňuje lokalizovat a popsat pozorování druhů přímo v terénu, přidat fotografii a uložit vše do mobilního zařízení. Vybraná pozorování lze odeslat do databáze výskytu druhů [1] spravované Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR, nebo exportovat pro vlastní využití a vyhodnocení.

„Chtěli jsme zájemcům o přírodu usnadnit práci. Nyní nepotřebují tužku ani zápisník, vše mohou lokalizovat, vyfotit a zapsat bez problémů přímo v terénu, jména druhů je možné zadávat i hlasem. Zároveň věříme, že se největší česká druhová databáze, kterou Agentura ochrany přírody a krajiny ČR spravuje, rozroste o řadu nových zajímavých údajů. Ty pak samozřejmě využijeme při ochraně přírody,“ vysvětluje Karel Chobot, vedoucí odboru monitoringu Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

„Jedná se o první mobilní aplikaci pro sledování druhů, kterou Agentura ochrany přírody a krajiny ČR připravila. Pokud se osvědčí, budou následovat další,“ dodává Jan Zárybnický, vedoucí odboru informačního systému ochrany přírody Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Aplikace je dostupná ve dvou jazycích: čeština, angličtina. Je potřeba mít nainstalovaný operační systém Android 4.0.3. a vyšší.

Link pro stažení: https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.nature.biolog

Stránky k aplikaci: http://biolog.nature.cz/

_________

Poznámky:

[1] Nálezová databáze ochrany přírody obsahuje veškeré dostupné informace o rozšíření druhů rostlin a živočichů v České republice. Obsahuje více než 13,7 milionu záznamů a každý den přibývají další. Ty slouží jak veřejné správě, tak veřejnosti. Databázi spravuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Nálezovou databázi ochrany přírody začala AOPK provozovat v roce 2007. Od té doby je do ní v průměru vkládáno více než milion záznamů ročně.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info