Ministr Brabec navštívil experta na výzkum rostlin - výzkumnou instituci VÚKOZ

Při návštěvě v pořadí již šesté rezortní organizace MŽP - Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví - ministr Richard Brabec ocenil její výzkumnou činnost s dlouholetou tradicí i význam této organizace pro veřejnost.

“VÚKOZ, jak se ústavu v rezortní hantýrce říká, je pro mě pozoruhodným místem, které se od poloviny devadesátých let úspěšně věnuje výzkumu biodiverzity i záchranným programům ohrožených druhů bylin i dřevin. Oceňují ho především odborníci, ovšem dendrologickou zahradu zná snad každý obyvatel Prahy a cení si jí jako nenahraditelné příměstské oázy,“ říká ministr Richard Brabec. Byla založena ke koncentraci a uchovávání sbírek rostlin, jejich dokumentace a studia, s důrazem na využití jednotlivých druhů v sadovnické a krajinářské tvorbě. Na ploše 72,8 ha soustřeďuje téměř 8 000 druhů rostlin. Svou činností v oblasti taxonomie, ochrany rostlin, vzdělávání a osvěty naplňuje poslání klasické botanické zahrady, které navíc rozšiřuje ještě o výzkumné aktivity v širší sféře tvorby životního prostředí. A již po 23 let je otevřena široké veřejnosti.

Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví se ve své činnosti zaměřuje především na ochranu biodiverzity, přírodní procesy v přírodních a kulturních ekosystémech a jejich využití při správě chráněných území a hospodaření v krajině, vlivy hlavních hospodářských činností na ekologickou stabilitu krajiny a biodiverzitu, ekologickou obnovu poškozené krajiny, migraci organismů, geneticky modifikované druhy organismů na přírodní prostředí, na biomasu jako obnovitelného zdroje energie a surovin i na šlechtitelské nebo na množitelské a pěstební metody pro zachování a rozšíření genofondového potenciálu rostlin.

Při svém odpoledním programu se ministr Brabec seznámil s chodem této výzkumné organizace a jejími nejdůležitějšími činnostmi. S ředitelem VÚKOZ Ivanem Sucharou mimo jiné hovořili o prohloubení využití odborného potenciálu této organizace pro resort MŽP. Ministr Richard Brabec si dále prohlédl chemické laboratoře pro sledování kvality životního prostředí a laboratoře nových metod množení rostlin. Návštěva ministra se završila v proslulých rozlehlých sklenících této výzkumné organizace.

  • Kontakt pro více informací:
  • Tiskové oddělení MŽP
  • Tel.: 267 122 396 nebo 267 122 944
  • E-mail: tiskove@mzp.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info