Mezinárodní setkání sedláků

Jak se daří českým, slovenským a polským sedlákům? Jaké je jejich postavení v rámci venkova a jak se jim vychází vstříc? Jak řeší generační výměnu a s ní spojenou problematiku předávání farem? Tato témata budou součástí široké diskuse na odborném mezinárodním semináři, který proběhne za účasti zástupců několika nevládních organizací a sedláků ze všech tří výše jmenovaných států v sobotu 5. července na farmě rodiny Tvarůžkových v Hlubočci u Opavy.  

Seminář je již třetím v pořadí, který na farmách svých členů pořádá v rámci Roku rodinných farem Asociace soukromého zemědělství ČR. Přináší návrhy řešení jednotlivých témat tzv. „Křížové cesty českého sedláka“, která budou na závěr celého seriálu zpracována do uceleného sborníku a ten předán coby podklad pro další diskusi politické reprezentaci, vysokým školám, výzkumným ústavům a dalším institucím.

Sedláci, ale i laická veřejnost jistě přivítají možnost prohlídky farmy s osobním výkladem majitelů – bratrů Martina a Jana Tvarůžkových. Ti se na svých hospodářstvích v Hlubočci a sousedních Kyjovicích velmi úspěšně věnují zemědělskému podnikání, které obnáší obhospodařování více než tisícovky hektarů půdy, chov tří stovek mléčného a stovky masného skotu. Rostlinná výroba je zaměřena zejména na pěstování pšenice, řepky, sladovnického ječmene, kukuřice a ostropestřce. Samozřejmostí je moderní zemědělská technika, čistička na obilí, sila a hala na uskladnění produkce. V budoucnu rodina uvažuje jak o zřízení bourárny, tak o zpracovávání části mléka ve vlastní mlékárně. Manželky obou bratrů totiž již nějakou dobu pokusně vyrábějí vynikající sýry několika typů.

Na své si na farmě přijdou i rodiny s dětmi, a to v rámci celodenního zábavného programu, který bude obsahovat osvědčenou farmářskou a řemeslnou stezku, historickou vesničku, IQ stezku v korunách stromů, dílničky či hernu pod širým nebem. Nebude chybět ani možnost jízdy na ponících, v dostavníku a kočáře, výstava historické zemědělské techniky, umělecké kování, lukostřelba a malování na obličej. Své produkty a výrobky nabídnou farmáři a řemeslníci z okolí. Vystoupí národopisný soubor ze Štítiny Bejatka, k poslechu zahraje cimbálovka a skupina Klapeto.

Brány Tvarůžkovic farmy se otevřou v 10 hodin, seminář je plánován na 13.00. Jste srdečně zváni i s celými rodinami!

Šárka Gorgoňová, tisková referentka ASZ

  

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info