Letošní úroda obilovin bude průměrná, klesne i produkce řepky

Letošní úroda obilovin by měla být průměrná, u sladovnického ječmene dokonce spíše podprůměrná. Osevní plochy obilovin jsou zhruba o jedno procento vyšší než loňských 1,413 milionu hektarů. Meziročně nižší bude i produkce řepky. Vyplývá to z aktuálního materiálu Agrární komory, který má ČTK k dispozici. Ještě před měsícem byly přitom odhady pěstitelů optimističtější. Úrodu v některých regionech však sráží sucho, rozhodující pro její konečnou výši bude počasí v dalších týdnech.

Plochy řepky, které dlouhodobě rostly až na loňské maximum téměř 419.000 hektarů, letos podle odhadu klesly o sedm procent. Její výnos by měl být proti průměru asi o pět procent nižší. Celková sklizeň řepky je proto odhadována na 1,250 milionu tun. Úroda nejrozšířenější domácí olejniny dosáhla loni rekordních 1,443 milionu tun.

Jihomoravští zemědělci vyjeli tento týden jako první v zemi s kombajny do polí. V nejteplejší oblasti na Břeclavsku sklízejí ozimý ječmen, úroda však bude kvůli suchu podprůměrná, řekl ve středu ČTK předseda břeclavské agrární komory Antonín Osička. V červnu nenapršelo nic. Většina zemědělců v jižní části kraje se chystá vyjet do polí o víkendu či příští týden. Břeclavsko je obvykle prvním regionem, kde začínají žně. Letos začaly proti průměru o deset dní dříve vzhledem k brzkému nástupu jara.

Průměrnou až podprůměrnou úrodu očekávají také středočeští pěstitelé. "Především západní část kraje bojuje s přímo kalamitním suchem," stojí v zápisu ze středečního jednání komoditní rady pro obiloviny a olejniny při AK. Optimistické prognózy po mírně zimě a v některých oblastech na vláhu bohatším jaru tak musí být korigovány.

Problémy s nedostatkem srážek mají také v jižních Čechách. O něco lepší je situace ve východních Čechách, především těžší půdy zde snášejí sucho lépe. V severních Čechách jsou porosty v dobrém stavu, na lehkých půdách se očekává brzká sklizeň, rané porosty jsou již žluté.

V současné době se doprodávají poslední zbytky loňské sklizně. Ceny se pohybují okolo 4000 Kč za tunu u pšenice, u řepky dosahují kolem 9000 Kč.

Tuzemská sklizeň obilovin loni dosáhla 7,512 milionu tun, což bylo o 13,9 procenta více než o rok dříve. Úroda obilí vzrostla, přestože jeho sklizňová plocha meziročně klesla o 2,8 procenta na 1,413 milionu hektarů. Zatímco základních obilovin zemědělci sklidili více než v roce 2012 a například hlavní domácí obiloviny, pšenice, bylo sklizeno o třetinu více než v roce 2012, sklizeň kukuřice na zrno byla naopak o 27 procent nižší než předloni. Loni měly žně naopak oproti normálu několikatýdenní zpoždění v důsledku dlouhé zimy, chladného jara a červnových silných dešťů.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info