Interspar se může změnit na Albert, část obchodů musí prodat

polečnost Ahold, která supermarkety a hypermarkety Albert provozuje, se po převzetí konkurenta stane jedničkou na českém trhu.

Nizozemská společnost Ahold, která provozuje obchody Albert, může koupit prodejny Interspar. Rozhodl o tom antimonopolní úřad.

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj ale uvedl, že v některých regionech musí Ahold své prodejny prodat. Důvodem je zachování hospodářské soutěže.

Kromě čtrnácti supermarketů a 36 hypermarketů skupiny Spar ovládne Ahold i společnost Imobili, která se zabývá pronájmem nemovitostí a komerčními službami téměř výhradně pro Spar. Ahold se díky této transakci stane jedničkou českého trhu, už teď v Česku provozuje 227 supermarketů a 56 hypermarketů Albert.

Ztrátový Interspar odchází

"Jakmile rozhodnutí nabude právní moci, Ahold bude oprávněn přistoupit k vypořádání transakce. Ahold očekává, že k vypořádání transakce dojde ve druhé polovině tohoto roku," uvedla mluvčí Aholdu Judita Urbánková.

Do získaných prodejen chce Ahold v počátku investovat 1,35 miliardy korun. Cena za odkoupení prodejen, které byly v Česku ztrátové, činí 5,2 miliardy korun.

Rakouská firma, která prodejny Interspar provozovala, se chce nyní soustředit na udržení výhodné pozice v Maďarsku, Chorvatsku a Slovinsku.

Některé obchody prodejte

Úřad posuzoval dopad na hospodářskou soutěž v oblasti provozu hypermarketů, supermarketů a diskontních prodejen na území republiky a jednotlivých okresů a měst, kde se činnost Aholdu a Sparu překrývá.

"V první fázi úřad dospěl k závěru, že předmětné spojení vzbuzuje obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže ve čtyřech městech, kde se činnost soutěžitelů překrývá a jejich společný tržní podíl výrazně přesahuje čtyřicet procent," uvedl Rafaj.

Ahold však při řízení předložil záměr odprodat prodejny v dotčených městech. Tento závazek úřad vyhodnotil jako dostatečný pro zachování hospodářské soutěže.

"O která města jde, zveřejní Antimonopolní úřad poté, co bude rozhodnutí pravomocné," dodává Urbánková. Pokud se neobjeví nějaké závažné připomínky, tak by to podle ní mělo být zhruba za patnáct dní.

autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info