Zeman: Místo solárních panelů raději víc českých brambor

Na českých polích by mělo přibýt tuzemských brambor. Chce to prosadit prezident Miloš Zeman. Na své návštěvě Vysočiny slíbil, že se pokusí prosadit změnu dotací tak, aby na polích ubyla dotovaná řepka a přibyly konzumní brambory. Prezidentovi se hlavně nelíbí, že se k nám dovážejí levné a nekvalitní brambory z Egypta.

"Jsou dotovány pouze brambory pro škrobárenský průmysl, ale nejsou dotovány konzumní brambory. A možná proto dovážíme ty nekvalitní egyptské," prohlásil Zeman. Současně chce, aby byl rozsah pěstované řepky redukován změnou dotační politiky. "Protože na rozdíl od řepky brambory, a to mě velmi překvapilo, dotované prakticky vůbec nejsou," dodal. 

Miloš Zeman

"Přimlouvám se za to, aby z našich polí zmizely solární panely, aby rozsah pěstované řepky byl zredukován změnou dotační politiky. Na rozdíl od řepky nejsou konzumní brambory dotovány."

Podle zemědělců klesl za posledních 30 let rozsah ploch osázených bramborami z 200 000 hektarů na pouhou desetinu. "Byl jsem také informován o tom, že se k nám dovážejí brambory z Egypta zavlažované vodou z Nilu," vysvětlil prezident. Kvůli kontaminované vodě podle něj mohou při konzumaci těchto brambor hrozit zdravotní rizika. 

Nový "národní" řetězec

Zeman také navrhl vznik nového řetězce, který bude prodávat jen české potraviny: "Protože je nesmysl budovat obchodní síť na zelené louce, to je přece příliš nákladné. Zdá se mi rozumné, aby tento národní domácí obchodní řetězec byl například na bázi COOPu. Tedy bývalé jednoty, která má asi 2 500 prodejen po celé republice."

O tom, zda je to reálné, se ale ještě bude diskutovat. "Teď je to myšlenka, než se samozřejmě dostane do reálu, potrvá to. Ale myslím, že by to byla cesta správným směrem," myslí si Jindřich Pospíchal ze Zemědělského družstva Sedlejov. 

A právě zemědělci z Vysočiny podle prezidenta republiky nejvíc doplácejí na špatně nastavené dotace. Ty víc motivují zemědělské podniky například mulčovat louky, místo toho, aby se na nich pásl dobytek. "Je dobré, aby dotace byly na jednotku produkce například na velkou dobytčí jednotku, čímž by došlo k obnovení pastvinářství," navrhuje Zeman. 

Miloš Zeman je také zastáncem velkých zemědělských podniků. Mrzí ho, že se řada z nich rozpadla na malé mnohdy špatně prosperující firmy. Prezident prosazuje také energetickou soběstačnost zemědělců. V jejich vlastnictví by měly vznikat bioplynové stanice.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info