Úbytek včel? Pesticidy hlavním viníkem

Opylovači nebezpečně mizí. Problém řeší nejen zemědělci a ochránci přírody, ale i jeden z nejmocnějších politiků světa, americký prezident Barack Obama. Nová studie nyní upozorňuje na to, že se situace kvůli často používaným zemědělským postřikům může ještě zhoršit.

V Americe je čím dál méně včel. Místo obvyklého úbytku po zimě mezi 10 až 15 procenty jich letos chybí dvojnásobek. Pro USA jde nejen o ekologický problém, ale i o ekonomický. Počítá se, že každé třetí sousto, které člověk pozře, je nějak navázáno na činnost včel. Opylováním přinášejí do amerického hospodářství 300 miliard korun ročně. Do řešení problému se proto vložil Obama, který chce úbytek včel zastavit.

Federální strategie na ochranu zdraví včel a opylovačů 

"Problém je velmi závažný a vyžaduje okamžitou reakci kvůli uchování systémů produkce potravin, omezení dalšího ekonomického dopadu na zemědělský sektor a kvůli ochraně zdraví přírodního prostředí."

Za včelí zkázu přitom nemohou jen nemoci a parazité, ale i pesticidy. Tvrdí to nejnovější studie mezinárodní skupiny 50 vědců z patnácti zemí. Za hlavního pachatele určila takzvané neonikotinoidy, druh systémových prostředků proti škodlivému hmyzu. V současné době se hojně používá na světovém trhu zemědělských pesticidů – s obratem přes 50 miliard korun ročně. 

"Problém s neonikotinoidy je ten, že jsou velmi toxické, takže i velmi účinné. A nejen na škodlivý hmyz, na který cílí," upozornila vědecká pracovnice Noa Simon Delsová. Podle Pavla Mináře, ředitele Odboru přípravků na ochranu rostlin UKZUZ v Brně v Česku zatím nejsou výrazné známky masivních otrav jako třeba ve Francii nebo v Německu. 

Podle studie zmiňované ve francouzském deníku Le Monde mají systémové insekticidy na svědomí také ztrátu víc než poloviny polního ptactva v Evropě za posledních 30 let. Navíc neonikotinoidy zůstávají v rostlinách a půdě. A díky rozpustnosti neznají hranic. "Jsou velkou hrozbou i pro vodní zvířata, protože se dostanou do vody a pak do okolí," poznamenala Delsová.

EU proti pesticidům

V květnu 2013 Evropská unie používání některých neonikotinoidů omezila. Mnozí zemědělci a výrobci nechápali proč. "Věda nedokázala, že to je potřeba," uvedl tehdy ředitel operací firmy Syngenta John Atkins. Přitom nové poznatky vyvozené z 800 studií údajně naznačují, že neonikotinoidy jsou 5- až 10tisíckrát toxičtější než nechvalně proslulý DDT. 

Brněnský ústřední kontrolní a zkušební ústav pro zemědělství ale obavy brzdí. "DDT stejně jako neonikotinoidy nejsou příliš toxické pro člověka, jsou to látky relativně příznivé," řekl Minář. Dobrá reputace se ale pomalu ztrácí.

Dalibor Titěra, Výzkumný ústav včelařský

"Na světě žije několik tisíc druhů včel, které se ve své úloze doplňují. Kdyby byla příroda tak poškozená, že by uhynuly všechny včely – domácí i samotářské – znamenalo by to ohrožení člověka. Zatím se nepodařilo prokázat, že by problémy byly svázány přesně s použitím neonikotinoidů, ale je dobrá předběžná opatrnost. V České republice máme dostatečný počet včelstev – více než 500 tisíc, ale nemůžeme být spokojeni s jejich rozmístěním."

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info