Supermarkety bez obalů. Němci a Belgičané zkoušejí novou cestu

 Zatímco pro drtivou většinu supermarketů je běžný provoz bez plastových pytlíků a dalších obalů nepředstavitelný, některé z nich to začínají zkoušet úplně bez nich.

K malé, ale stále rostoucí skupině supermarketů prodávajících „nahé potraviny" se mají brzy připojit obchody v Belgii a v Německu.

„Myšlenka je taková, že si zákazníci donesou vlastní přepravky a nádoby," řekla listu Gazet van Antverpen teprve pětadvacetiletá Savina Istasová, která počátkem srpna plánuje v Antverpách otevřít supermarket Robuust. Jejím hlavním cílem je zabránit zbytečnému hromadění obalů, ale nezvyklý systém má výhody i pro zákazníky. Přinesené nádoby se totiž při vstupu do obchodu zváží 
a u pokladny se jejich hmotnost zase odečte. Kupující tak zaplatí jen váhu potravin.

Tímto způsobem se bude prodávat veškeré zboží od těstovin přes víno až po pleťový krém. Pouze pro zákazníky, kteří by si neměli nákup v čem odnést, budou v omezeném množství k dispozici plátěné tašky nebo sklenice. Mladá podnikatelka je však hrdá na to, že její obchod bude kompletně bez plastů.

Obdobný model plánuje 
i nová síť supermarketů Original Unverpackt, která koncem léta otevře první obchod v berlínské čtvrti Kreuzberg. „Prodej na váhu lidi donutí, aby si lépe uvědomili, kolik toho opravdu zkonzumují. Nebudou pak tolik plýtvat," tvrdí zakladatelky řetězce Sara Wolfová a Milena Glimbovská na svém blogu. O tom, že podobný zápal sdílí více Němců, svědčí fakt, že se jim během čtyřicetidenní internetové kampaně podařilo vybrat 
100 tisíc eur (více než 2,7 milionu korun) na rozjezd celého projektu.

Zatímco v Belgii a Německu tyto obchody otevření teprve plánují, jinde už obdobné supermarkety fungují – podle belgických médií zatím jen na třech místech.

Jde o síť obchodů Granel ve španělském Katalánsku, potraviny Effecorta, fungující na severu Itálie, a firmičku In.gredients v americkém státě Texas.

Autor: Martin Dohnal

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info