Arganový olej: Vzácný a drahý vývozní artikl Maroka

Arganovému oleji se přezdívá tekuté zlato, je totiž velmi oblíbený pro své léčebné a kosmetické účinky. Lidé však za něj musí zaplatit asi desetkrát tolik, co za litr olivového oleje. Je totiž velmi vzácný, protože arganovníky rostou pouze v Maroku. I proto se tamní vláda chystá podpořit jejich pěstování.

Ořechové skořápky se rozdrtí a očištěné plody se pak vhodí do ručních kamenných mlýnů. Tam se zpracují na kašovitou hmotu a teprve z té se lisuje olej. Jen obchodník Lahoussine Bennana loni vyvezl olej za 10 milionů dolarů. Většina ho mířila do Spojených států, Jižní Koreje nebo Polska. 

Lahoussine Bennana, obchodník s arganovým olejem

"Myslím, že se dá vydělávat ještě mnohem víc. Neměli bychom vyvážet arganový olej jako surovinu. Lepší je vyrábět rovnou třeba krémy, masážní oleje a různé léčivé přípravky a prodávat je přímo zákazníkům. Na to ale zatím nejsme připraveni." 

V Maroku se totiž všechno dělá tradičními způsoby. Vyrobit pouhý litr oleje trvá každé ženě téměř tři dny. Vláda proto chce investovat do rozšíření a modernizace výroby, a tím i zvýšit počet pracovních míst. 

"Musíme připravit 200 tisíc hektarů půdy, kde opět vysadíme argany, a vytvořit řetězec moderních arganových farem. Chceme podpořit farmáře, abychom byli schopni z dnešních čtyř tisíc vypěstovat a zpracovat aspoň 10 tisíc tun ořechů ročně," vysvětluje ředitel marocké Národní agentury pro rozvoj Brahim Hafidi. 

Zájem o arganový olej je v celém světě zejména poslední dva roky opravdu velký. Mluví se dokonce o arganové explozi v kosmetice a ve wellness. I když se o něm v západním světě mluví jako o novince, není to pravda. Berberské ženy v Maroku ho používají pro uchování své krásy už po staletí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info