Zalévat vodou z potoka? Zahrádkáři mají smůlu

Osychající rybíz 
i ovocné stromy, které není jak zalít. Tak vypadá právě teď situace v zahrádkářské kolonii u Vtelenského potoka v Mostě, kde od minulého týdne platí zákaz odebírat přírodní vodu – pod pokutou až 50 tisíc korun. Zahrádkáři se tak pomalu smiřují s tím, že o letošní úrodu přijdou.„Vody je nedostatek minimálně měsíc," stěžuje si Václav Žitný, šéf místní zahrádkářské organizace. Pokud bude i během prázdnin málo srážek, čeká kolonii závislost na rozvodu pitné vody, za kterou se platí více. Potrubí s pitnou vodou má navíc malý průměr, takže nemusí stačit při velkém odběru.

Čerpat vodu z potoka nemohou ani lidé v Litvínově. „Zákaz platí do odvolání, podle zkušeností z minulých let do konce října," sdělil ve vyhlášce Jaroslav Porteš z litvínovského městského úřadu.

Pokud bude sucho trvat, zřejmě vyhlásí zákaz čerpání vody z potoků i odbor životního prostředí v Tachově či Stříbře. V tocích totiž musí zůstat voda pro živočichy, kteří jsou na ní nezbytně závislí.

Nízké hladiny a průtoky zaznamenávají vodohospodáři 
v celém Česku. V Ústeckém kraji je velmi nízký průtok na Bílině v Trmicích nebo Ploučnici na Děčínsku.Labe v posledních dnech připomíná pomalu vysychající strouhu – v centru Ústí nad Labem je možné přejít do poloviny řeky suchou nohou. 
I tady proto na některých místech obce zakazují lidem zalévání nebo napouštění bazénů. Nakládání s vodou bylo na konci června omezeno například v Ludvíkovicích na Děčínsku.

„Máme zákaz napouštění bazénů, neradi vidíme i zalévání záhonů. Pokud se tedy nejedná třeba o zeleninu nebo něco podobného," říká starostka obce Alena Vyoralová 
s tím, že ti, kteří potřebují napustit bazény, mají možnost si nechat vodu dovézt cisternami. To vyjde i levněji, lidé totiž nemusí platit stočné, které tvoří přibližně polovinu ceny vody.

Stav na Vltavě zachraňují přehrady. Sucho dělá těžkou hlavu i rybníkářům, kteří se začínají obávat o úlovky. „Nejhorší situace je na Znojemsku a na rybnících, takzvaných nebesácích, které nemají vlastní přítok a jsou odkázány jen na srážky. Z několika jsme museli ryby vylovit. Voda ale chybí na všech rybnících," přiblížil v Právu ředitel společnosti Rybníkářství Pohořelice Roman Osička.

S lodí na zádech

Téměř prázdná koryta řek pak pochopitelně nedělají radost těm, kdo se rozhodli strávit dovolenou na kánoi či raftu.

„Sucho postihlo české i moravské řeky. Lokální déšť nemá šanci zvednout průtoky nad minima," podotýká Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu. Zklamaní podle něj budou vodáci například na Nežárce v jižních Čechách, kde se v peřejích objevují kameny. Úplně by se pak měli vyhnout Radbuze a Úhlavě v Plzeňském kraji. Také na západočeské Ohři by měli vodáci problémy, dostatek vody je až pod Kadaní.

Nedostatek dešťů začal měnit i plány zemědělců na Blanensku. „Musíme vyjet do polí. Obilí už nám nedozrává, ale spíš sesychá. Letos se nám vůbec nedařilo. Rostliny nemají kde brát vodu. Naposledy pořádně zapršelo na podzim, 
a tak není voda ani v zemině," stěžuje si předseda zemědělského družstva Nýrov Stanislav Michal.

Jaké počasí nás tedy čeká 
v nadcházejícím měsíci?

Dneska nás čeká horké počasí, teploty se vyšplhají až na 33 stupňů Celsia. Pak ale od západu přijdou silné bouřky, které mohou přinést i krupobití a pro změnu rozvodnit malé toky.

Do poloviny července pak meteorologové předpovídají teplé počasí doprovázené deštěm. Teploty se tento týden mohou vyšplhat nad třicítku, v druhé půli se ale výrazně ochladí. Koncem týdne pak teploty začnou opět stoupat.

Právě teď nás přitom čeká nejvíce srážek – v dalších červencových týdnech jich totiž opět ubude. Příští týden by mělo být chladněji, vůbec nejchladnější by pak měly být dny od 21. července. Tehdy se budou teploty pohybovat průměrně kolem 23 stupňů.

V době, kdy se prázdniny přehoupnou do své druhé poloviny, by mělo být opět teplo s častějšími dešti. Maximální denní teploty se mohou vyšplhat na 29 stupňů.

Autor: Redakce, ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info