Slovensko čeká nejvyšší úrodu obilí za poslední roky

Slováci letos očekávají nejvyšší sklizeň obilí za poslední roky. Vyplývá to z odhadu tamního statistického úřadu. Nadprůměrná úroda by mohla dál tlačit na ceny potravin, které v zemi letos na jaře v meziročním srovnání klesly. Sklizeň hustosetých obilovin by se měla zvýšit o 15,2 procenta na 2,64 milionu tun. Lepší výsledek se podle statistiků očekává nejen díky vyšším hektarovým výnosům, ale také vzhledem k větší oseté ploše.

Pokud se odhady úrody potvrdí, Slovensko bude mít výrazný přebytek obilí, a to v objemu kolem jednoho milionu tun. Loni slovenští zemědělci sklidili 2,29 milionu tun obilí, což bylo o téměř čtvrtinu více než v roce 2012, kdy však byla úroda slabší než v jiných letech.

Slovenská zemědělská a potravinářská komora (SPPK) už dříve upozornila, že obchodníci nabídli farmářům za obilí nízké výkupní ceny. Zemědělci proto budou s prodejem prý vyčkávat. Obávají se i dopadu bezcelního dovozu obilí z Ukrajiny do EU. "Lze očekávat, že zejména na východě naší země to může vyvolat tlak na pokles cen domácí produkce. Pokud se (dovoz z Ukrajiny) projeví i na německém trhu nebo v dalších zemích EU, může to zkomplikovat vývoz přebytků ze Slovenska," upozornil šéf SPPK Milan Semančík.

Nadprůměrná úroda by stejně jako loni mohla tlumit růst cen potravin, které mají na Slovensku velký podíl v spotřebitelském koši, a tedy i vliv na inflaci. Tempo růstu cen potravin začalo na Slovensku zvolňovat v závěru minulého roku. Letos v dubnu a květnu byly potraviny dokonce levnější než ve stejném období minulého roku. Tento vývoj přispěl k tomu, že spotřebitelské ceny v zemi pod Tatrami v meziročním srovnání nerostou. Začátkem tohoto roku zemi zasáhla deflace.

zdroj: čtk

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info