Čeští vinaři dostanou z EU do roku 2018 dotace 700 milionů korun

Čeští vinaři získají v rámci Programu podpor ve vinohradnictví a vinařství na léta 2014 až 2018 celkem 25,8 milionu eur (706 milionů korun). ČR tak bude moci každoročně čerpat z Evropské unie 5,155 milionu eur (141,8 milionu Kč). Příslušné nařízení ve středu projedná vláda.

Smyslem programu je v zájmu zachování a rozvoje zaměstnanosti v oboru a na venkově a v zájmu posílení českého vinařství a vinohradnictví podpořit česká vína na světovém trhu a přeměna vinic. "Důležitou součástí programu je také podpora a udržení mladých vinohradníků a vinařů v oboru," uvádí ministerstvo zemědělství v předkládací zprávě k návrhu.

Návrh nařízení vlády nemá mít dopad na státní rozpočet ani na ostatní veřejné rozpočty, podpora je plně hrazena z peněz Evropské unie. Náklady na administraci budou pokryty z rozpočtové kapitoly MZe.

Podle zprávy má mít nařízení pozitivní vliv na podnikatelské prostředí v Česku, protože přináší pěstitelům a výrobcům vína garanci lepšího využití podpor na restrukturalizaci a přeměnu vinic nebo podpor na investice.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info