První pálenka? Z čeho jiného než z letošních třešní

Třešně bývají počátkem prázdnin první ovoce, ze kterého vyznavači pálenek každoročně připraví své kvasy. Letos aspoň podle množství objednávek z pálenic v našem kraji to vypadá, že byla jejich úroda celkem slušná.

„Třešní bylo na stromech, aspoň co jsem tak na zahradách pozoroval, i u nás na severovýchodě republiky celkem dost. Zároveň ale platí i to, co jsem už říkal v předchozích letech. Totiž že úroda sice byla slušná, ale lidí, co by měli čas a chuť třešně naobírat, spíše ubývá. A natrhat třeba metrák třešní, to už není práce na jedno dopoledne. V naší pálenici už od zákazníků odebíráme celé třešně. Lidé nám je mohou vozit až do 11. července. Pak z nich začneme připravovat kvasy," uvedl Marcel Černík z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi. Jak vysvětlill, v letních teplotách může být kvas z třešní připraven k vypálení i v průběhu čtrnácti dnů.

„Platí zásada, že nádoby, ve kterých připravujeme kvas, by neměly stát na přímém slunci. Pro kvalitu pálenky je důležité i to, abychom do kvasu nedávali nahnilé ovoce," doplnil Marcel Černík.

Zákazníci, kteří přivezou do této pálenice celé ovoce, zaplatí za litr padesátiprocentní pálenky 130 korun. Kdo si připraví kvas sám a nechá si jej jen vypálit, platí o deset korun za litr méně.

Objednávky na vypálení kvasů z třešní přijímají i v pálenici v Řepištích na Frýdecko-Místecku. „Třešně, které dávají lidé do sudů, je potřebné a nutné vždy zbavit stopek. Jinak má pálenka travnatou příchuť právě z vyluhovaných stopek," upozornil Rostislav Mojžíšek, provozovatel pálenice v Řepištích.

Z jednoho metráku třešní se dá podle zkušených lihovarníků vypálit průměrně osm až devět litrů kvalitní padesátiprocentní pálenky. Na severovýchodě České republiky, na rozdíl třeba od jižní Moravy, kde lidé nakládají do sudů například i meruňky, následuje po třešních krátká přestávka.

Dalším ovocem, které se využívá na přípravu kvasů, bývají letní jablka.

Autor: Břetislav Lapisz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info