Cenová hladina v červnu zamrzla. Potraviny ale zlevnily

Cenová hladina zboží a služeb se v meziročním i meziměsíčním srovnání v červnu nezměnila. Ceny potravin však klesly. Brambory oproti předešlému měsíci zlevnily o deset procent, jogurty o 6,1 procenta.

Zlevnily také další potraviny: Chléb, pečivo, těstoviny, sýry, ovoce, cukr, cukrovinky a čaj. Zelenina zlevnila o 1,8 procenta. Výhodněji šlo pořídit i lihoviny a pivo, uvedl Český statistický úřad.

Cenovou hladinu naopak tlačil nahoru prodeje zájezdů (dovolené zdražily o 4,1 procenta), ceny pohonných hmot a v oddíle potravin mouka, rýže, tuky a nealkoholické nápoje.

Také v meziročním srovnání (letošní červen vs. loňský červen) se cenová hladina nehnula. V minulém měsíci přitom ceny povyskočily o 0,4 procenta. (více čtěte zde) Důvodem je právě pokles cen potravin - například brambory zlevnily o 53,3 procenta, ovoce o 5,5 procenta. Pomalejším tempem v červnu zdražovaly například i mléko, sýry a jogurty.

„Spotřebitelé jistě ocení, že po čtyřech letech začaly konečně zlevňovat potraviny. Navíc i nadále pokračuje snižování cen telekomunikačních služeb, i když efekt loňské cenové revoluce se již z větší části vyčerpal,“ komentoval výsledky analytik ČSOB Petr Dufek. Podle něj od příštího měsíce inflace zřejmě opět poroste.

Česká národní banka od loňska bojuje s hrozbou deflace řízeným oslabováním koruny. I když inflace je o půl procentního bodu nižší, než předpokládala centrální banka, neměli bychom se podle Dufka dočkat žádné překvapivé či dramatické reakce.

Autor: Filip Horáček

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info