Čechům už zase začalo chutnat polské jídlo

Aféry s polskými potravinami odezněly a Češi se 
k nim začínají postupně vracet. Potvrzují to i statistici, kteří za první čtyři měsíce letošního roku zaznamenali jejich výrazně vyšší dovoz. „Dovozy potravin z Polska letos opět nabírají na tempu," zhodnotila čísla analytička Českého statistického úřadu Drahomíra Dubská.

Konkrétní údaje mluví jasně. Zatímco za celý loňský rok se zvýšil polský dovoz o necelých sedm procent, než byl 
v roce 2012, letos v lednu se meziročně zvýšil o 11,4 procenta a za první čtyři letošní měsíce dokonce o 15,4 procenta ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Polský import tak rostl podstatně rychleji než potravinové dovozy z Německa, které se zvýšily o 9,6 procenta. Celkový dovoz potravin do České republiky pak stoupl o 9,4 procenta. „Cenová konkurenceschopnost polských potravin na českém trhu je tak zřejmě opět hlavní příčinou letošních růstů jejich dovozů do ČR," doplnila analytička.

Podobně to vidí i zemědělský podnikatel a senátor Jan Veleba (SPO). „Výpadky 
z Polska musely být nahrazeny z jiných zemí a tyto dovozy byly pravděpodobně dražší než import z Polska. Je to tedy výsledek politiky obchodních řetězců, které už ovládají 80 procent maloobchodního trhu s potravinami.," řekl. Velké řetězce se tak podle něho postupně vracejí k laciným potravinám.

Hlavně drůbeží maso

Největší podíl potravin, které Poláci do Česka vyváží, představují maso a masné výrobky, a to zejména drůbeží. Jak ovšem Dubská upozornila, začíná se postupně měnit struktura dováženého masa. Zatímco z Polska Česká republika dováží víceméně stabilní množství drůbežího masa, velmi vysoké přírůstky zaznamenaly dovozy ryb. Oproti prvním čtyřem loňským měsícům se totiž zvýšily pětinásobně. Naopak klesl dovoz polského hovězího masa.V tom vidí příležitost pro české potravináře právě Veleba, který se nedomnívá, že by se v budoucnu polský dovoz vrátil na úroveň před skandály s kvalitou. „Poláci si z afér nepochybně vzali ponaučení a myslím si, že aspoň teď si dávají větší pozor než předtím," doplnil.

Jenomže podle polské velvyslankyně Grażyny Bernatowiczové Češi polské potraviny neznají. „To, co se sem dováží na objednávku hlavně obchodních řetězců, jsou levné potraviny, a pokud je něco levné, vesměs nemůže být vysoké kvality. V polských obchodech, dokonce i na příhraničních tržištích je k dostání zcela jiná kvalita," řekla Deníku.

Doplnila, že polská produkce nemá v Evropě problémy 
a po výpadku v Česku si našla nové trhy právě v celé Evropské unii.

V obchodech levněji

Dobrou zprávou pro českého spotřebitele ovšem je, že cena jídla v obchodech po dlouhé době klesla. V červnu potraviny zlevnily v průměru o 1,1 procenta. „Je to ovlivněno cenami obilí ve světě. Velký vliv na to má Rusko, které je považováno za obilnici Evropy," uvedl analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Jako další důvod vidí i nižší poptávku spotřebitelů. Na ni se snaží obchodní řetězce reagovat snížením cen. Ty ale pak tlačí na své dodavatele, aby také snížili ceny.

Zvýšení spotřeby českých potravin by měla pomoci novela zákona, kterou v úterý podepsal prezident Miloš Zeman. Novela je považována za největší změnu potravinové legislativy za posledních patnáct let. Od příštího roku budou muset obchodníci podrobněji informovat zákazníky o původu potravin.

Řetězce s tržbami nad pět miliard korun navíc budou muset zveřejňovat seznam pěti zemí, z nichž mají v regálech nejvíce potravin.

Autor: Vilém Janouš, Martina Koziolová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info