Miroslav Toman: Nelze dělat kvalitní levné výrobky, pokud jsou náklady vysoké

Do Česka opět míří stále více potravin z Polska. Prezident Agrární komory 
a Potravinářské komory ČR Miroslav Toman tvrdí, že bude záležet na obchodních řetězcích, zda polský dovoz bude nadále stoupat. Ty totiž hledají nejlevnější dodavatele, což se podle něho téměř vždy odráží i na kvalitě prodávaných potravin.

Začal opět stoupat dovoz potravin. Co to podle vás znamená?

Jde především o obchodní politiku řetězců, které si jako dodavatele volí buď výrobce ze svých mateřských zemí, nebo výrobce, kteří dodávají co nejlevnější zboží, ovšem téměř vždy je zde nízká cena na úkor kvality. Samozřejmě že zvyšující se dovozy v tomto období mohou také zohledňovat skutečnost, že se začíná dovážet sezonní zelenina a ovoce, kdy u zeleniny se dováží téměř 70 procent domácí spotřeby a u ovoce je v některých komoditách podíl dovozů rovněž vysoký.

Měli by se lidé nadále bát kvality polské produkce?

Mezi dováženými a domácími potravinami je jeden zásadní obecný rozdíl. U domácích potravin má spotřebitel jistotu, že prochází přísnou kontrolou příslušných dozorových orgánů, kdežto u dovážených potravin nemůže nikdo přísnost a důkladnost kontrol zaručit. To potvrzují i notoricky známé aféry s dioxiny ve vepřovém mase 
v Německu nebo deset let používanou technickou solí 
v Polsku.

Bude tento dovoz nadále stoupat?

To je opět otázka obchodních řetězců, odkud budou preferovat dodávku potravinářských výrobků.

Klesla i cena jídla. V čem to spočívá? Lze očekávat, že cena bude klesat i nadále?

Prakticky každým rokem se opakují cenové výkyvy, kdy jedno čtvrtletí ceny potravin klesnou a další čtvrtletí stoupnou. Vzhledem k tomu, že v tomto případě jde 
o významný pokles ceny zejména u brambor a ovoce, lze to spíše přičíst dostatku těchto komodit na trhu než nějaké trvalé tendenci ke zlevňování. Rovněž pomalejší růst cen mléčných výrobků je dán spíše masivními slevovými akcemi.

Nebude klesající cena tlačit na snížení kvality?

Tlak na nízkou cenu potravin je v drtivé většině případů provázen snížením kvality. Je opravdu potřeba si uvědomit, že nelze vyrobit kvalitní výrobek, po kterém všichni volají, za cenu, která nedosahuje ani výrobních nákladů na něj.

Prezident Zeman podepsal novelu zákona o potravinách. Které země se podle vás budou nejčastěji objevovat na cedulích před vstupem do obchodních řetězců?

Zde platí to stejné jako
u dovozu polských výrobků: je to otázka obchodní politiky řetězců. My bychom samozřejmě uvítali, kdyby na prvních místech tohoto seznamu byla Česká republika. 

Autor: Vilém Janouš

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info