Češi opět kupují nealko. Ve slevě

Prodej a výroba nealkoholických nápojů v Česku přestala klesat a začíná „jen" stagnovat. Mírné oživení hlásí výrobci džusů, minerálních vod a dětského pití. Pokud jde o zákazníky, ti nakupují nealko nápoje hlavně ve slevách.

Vyplývá to z nového indexu očekávání firem, který pravidelně pro jednotlivé obory podnikání sestavuje ČSOB. „Spotřeba nealkoholických nápojů konstantně klesá již od roku 2009. Výraznější propad z posledních let se zastavil 
a odvětví nyní stagnuje," komentuje to Petr Manda 
z ČSOB.

Spotřeba nealko nápojů od roku 2008 klesala na momentální úroveň asi 278 litrů na osobu a rok. „Od začátku roku máme důvod pro mírný optimismus. Zastavil se propad spotřeby oproti posledním dvěma letům, spotřeba sice nijak neroste, ale ani neklesá," říká třeba obchodní šéf Kofoly Márián Šefčovič. Nealko nápoje jsou považovány za zbytné zboží, proto jejich oživení souvisí s celkovým růstem ekonomiky a poklesem nezaměstnanosti. „U našich největších členů se jedná o nárůst v prodejích balených minerálních vod v posledních čtyřech měsících až o pět procent," říká Jana Ježková ze Svazu minerálních vod.

Tlak na cenu: hlavně u limonád

Radost firem z oživení na trhu ovšem částečně pokazí slabá koruna. „Zaznamenáváme sice nárůst prodeje, ale jakožto dovozcům nám kazí ekonomická čísla měnový zásah centrální banky," potvrzuje třeba obchodní šéf společnosti Pfanner Lukáš Krůta. Ten zároveň upozorňuje na další důležitý fakt: pokud jde zákazník pro nealko nápoje do obchodů, je zvyklý nakupovat ve slevách. „V současnosti je více než polovina džusů, které prodáme, nabízena v řetězcích ve slevě," říká otevřeně Lukáš Krůta. To je věc, kterou řetězce potvrzují.

Vůbec nejcitlivější jsou čeští zákazníci v případě kolových nápojů a slazených limonád. „Limonády se dostaly do stavu, kdy zákazník čeká převážně na akční nabídku 
a snaží se šetřit třicet až čtyřicet procent z hodnoty," vypočítává třeba Aleš Mrůzek 
z Globusu. Podle něj zákazníci kupují nejvíce nápoje v tradiční slazené verzi. „Nejvíce klesají neznačkové kolové nápoje, značkové se drží," doplňuje Aleš Mrůzek.

Podle Tomáše Konvaliny 
z Podorlické sodovkárny je ale ohledně nealko nápojů každé srovnání vachrlaté. „U limonád je těžké vysledovat trend, prodej roste a padá s počasím," říká Tomáš Konvalina. Také on si ale přímo ve výrobě všiml poklesu nápojů s kofeinem. „Obyčejné kolové nápoje mají pokles a poslední tři až čtyři roky roste poptávka po malinovce," uzavírá Tomáš Konvalina. 

Autor: Jan Klička

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info