Ministr Brabec na cestě k obnově česko-bavorské spolupráce na Šumavě

Ministr životního prostředí Richard Brabec dnes spolu s bavorským státním ministrem Marcelem Huberem podepsal společné Programové prohlášení o spolupráci v oblasti ochrany přírody. Programové prohlášení stvrzuje znovuobnovené vztahy mezi oběma národními parky.

Přesně před 15 lety bylo na stejném místě na hraničním nádraží Železná ruda/Bayerisch Eisenstein podepsáno první společné memorandum o spolupráci mezi národními parky: NP Šumava a Bayerischer Wald. Dnešní podpis spolupráci, která za posledních několik let a bývalého vedení MŽP stagnovala, opět maximálně zintenzivní. Hned zkraje letošního roku současné vedení ministerstva obnovilo komunikaci s německou stranou s cílem znovu navázat sousedskou spolupráci jak mezi oběma ministerstvy, tak oběma správami národních parků.

Obě strany mají zájem na rozšiřování šetrného turistického ruchu například v podobě rozšíření turistických stezek. Ministerstvo životního prostředí a Správa Národního parku Šumava aktuálně připravují rozsáhlou analýzu celého území šumavského národního parku, které má poukázat na možné oblasti, jež bude možné otevřít veřejnosti.

„Dnešní setkání považuji za klíčové pro naši současnou i budoucí spolupráci. Správy obou národních parků již začaly aktivně spolupracovat na skutečných sousedských projektech, které podporují rozvoj obou parků a stírají jazykové bariéry. Patří sem například první společné pochůzky strážců v příhraniční oblasti, společné terénní expozice ochrany přírody přímo v národních parcích, první společný dětský tábor česko-německo-rakouských národních parků a další. Do budoucna se chceme zaměřit na další podobné projekty, jako např. pilotní projekt elektromobility na Šumavě nebo využívání biomasy, ale samozřejmě i rozvoj vědeckých a výzkumných projektů ochrany společné přírody obou parků,“ řekl po dnešním jednání ministr Brabec.

Jedním z prvních kroků, na kterých již pracují obě správy národních parků, je obnovení certifikátu přeshraniční spolupráce „Transboundary parks“ organizace Europarc Federation. Platnost certifikátu vyprší v letošním roce a oba parky budou usilovat o opětovné udělení tohoto významného certifikátu, který je značkou výborné spolupráce a intenzivní komunikace mezi oběma parky.

„Jazykové kurzy, pravidelná setkávání a exkurze zaměstnanců, ale i monitoring společného území a přírody – to jsou věci, které nás čekají. Čeká nás ale ještě jedna, skoro nejdůležitější věc, a to znovu navázat mezilidské vztahy, které byly v řadě případů přetrhány. I v tomto ohledu nás čeká s kolegou Leiblem společné pivo, a ne asi jedno,“ řekl ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

Oba ministři se dohodli i na průběžné evaluaci spolupráce. Nejpozději za rok se pak spolu opět sejdou právě na Šumavě.

  • Kontakt pro více informací:
  • Mgr. Petra Roubíčková, tisková mluvčí MŽP
  • Tel.: 267 122 396 nebo 267 122 944
  • E-mail: tiskove@mzp.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info