Medu je málo, hlásí včelaři. Asi zdraží

Žádná sláva to nebyla už loni a ani letos nevládne u včelařů z Vyškovska spokojenost. Medu bude podle všeho zase o něco méně. Můžou za to především rozmary počasí, které letošní produkci příliš nenahrávají.

„Loni bylo počasí také špatné, ale potom se zlepšilo a především co se týká lesního medu, to nakonec i pomohlo. V letošním roce je to však hodně slabé. Jarního medu je asi polovina, co bývá normálně, lipový nebude vůbec a akátového zřejmě minimum. Teď ještě čekáme na lesní, který se stáčí zhruba v polovině července. I s ním to zatím vypadá velice špatně," povzdechl si například vyškovský včelař Jaromír Tauš.

Ne všichni ale vidí situaci tak černě. Například předseda vyškovského včelařského spolku Stanislav Vašek si na nedostatek jarního medu nestěžuje. „Letos ho mám spoustu. První část roku byla z dlouhodobého hlediska rozhodně nadprůměrná. Teď v létě je to ovšem zase slabší. Letního medu je méně, protože se ochladilo a navíc letos všechno odkvetlo o měsíc dřív. Nyní skončily lípy a včely už nemají moc co nosit, takže očekáváme, že asi za čtrnáct dní začneme včely přikrmovat," přiblížil Vašek.

V loňském roce byla podle něj opačná situace. „Jarní med nebyl skoro žádný, když kvetla řepka, pršelo, ale letního medu bylo zase hodně," srovnával Vašek.

Nedostatek medu hlásí i ve Slavkově u Brna. Poměrně dobrá situace na jaře se s příchodem léta zhoršila. Produkce je tak ani ne průměrná. „Jak říkáme my včelaři, rostliny vůbec nemedují. Třeba u nás ve Slavkově je poměrně dost lip, ale med z nich nebude žádný. Lípa kvetla, včely kolem ní lítaly, ale strom nemedoval. Ani lesní asi nebude. Může za to hlavně počasí," řekl místopředseda slavkovského včelařského spolku Jan Šujan.

Na množství medu se podepsaly i časté změny teplot

V tom se s ním shodují i Tauš a Vašek. „Byla teplá zima, všechno odkvetlo o měsíc dřív. Teď ještě včely sem tam něco nosí z travin, ale už toho není mnoho," zmínil Vašek. Podle Tauše se na množství medu podepsaly i časté změny teplot. „Letos bylo třeba čtrnáct dní chladno, s teplotami kolem šestnácti stupňů, což včelám rozhodně nesvědčí. K situaci pak podle mě nepřispělo ani severní proudění vzduchu," je přesvědčený Tauš.

Nedostatkem medu letos nebude trpět jen Vyškovsko, ale nejspíš i mnoho míst republiky, spokojenost dokonce nevládne údajně ani za hranicemi. „Mám informace z Německa, kde je prý situace obdobná, takže se nejspíš jedná o celoevropský problém," řekl Tauš.

Ceny nejspíš porostou

Nedostatek medu může zamíchat i s cenami. Podle všeho porostou. „Myslím, že je současná situace negativně ovlivní, takže si lidé připlatí. Nedokážu sice posoudit o kolik, protože bude také záležet na tom, jestli si med koupí v obchodě, nebo přímo od včelaře, ale zdražení očekávám," uvedl Tauš. Do ceny medu se může promítnout i to, zda má včelař stálé místo, nebo se s včelami přemisťuje. „Ti, kteří kočují, mají náklady samozřejmě vyšší, takže nejspíš zdraží. Já ale zůstanu na stejné ceně," svěřil se Šujan.

Z důvodu teplého počasí se v letošním roce zvýšilo i riziko varroázy, což je infekční včelí onemocnění. „Nebezpečí je větší než jindy. Jaro začalo brzy, a došlo tak i k dřívějšímu rozmnožení roztoče, který varroázu způsobuje. Pokud včelstvo napadne, je velmi důležité začít včely co nejdřív léčit. K tomu se nyní používá především kyselina mravenčí. Na podzim se pak dělá ještě zbytkové léčení. Nejdůležitější je ale právě červencové," doplnil Tauš.

JAN JURÁK

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info