Bohemia Sekt investuje do výsadby vinic 100 milionů korun

Největší tuzemský výrobce sektů a vín, společnost Bohemia Sekt, investuje letos deset milionů korun do výsadby nových vinic. Do roku 2020 chce rozšířit plochy svých vinic ze 400 na minimálně 600 hektarů. Podle strategického programu bude skupina investovat do výsadby vinic a nákupů nových pozemků přes 100 milionů Kč, informoval jednatel společnosti Ondřej Beránek.

„Letos se soustředíme na konsolidaci péče o nově vysazené vinice v letech minulých, proto budou letošní nové výměry relativně malé, téměř 17 hektarů zcela nových vinic. Ale pro příští rok už počítáme s 57 hektary nově vysazených vinic," uvedl.

Příští rok bude pro firmu ve výsadbě vinic historicky nejsilnější. Plochy zvětší všechna tři vinohradnická střediska – Chateau Bzenec, Habánské sklepy i Zemědělská společnost Palava v Pavlově. Bohemia Sekt má v některých lokalitách vlastní pozemky, což se snaží preferovat, jinde má sjednány dlouhodobé pronájmy nejméně na 30 let. Letos firma vysazovala nové vinice v Bzenci a v Sedlci u Mikulova. „Společnost Palava se soustředila na péči o poměrně masivní výsadby předchozích let, které dohromady činily asi 50 hektarů," vysvětlil Beránek.

Rozložení investic

Náklady na vybudování nové vinice se pohybují mezi 600.000 až 700.000 Kč na hektar. Jsou rozložené do tří let, největší část se vynaloží v prvním roce. Na novou výsadbu firma zpravidla využívá práva opětovné výsadby a dotace na restrukturalizaci vinic. Dotaci poskytuje EU prostřednictvím Státního zemědělského intervenčního fondu a kolísá podle toho, jak velké plochy se v daném roce obnovují. „Je daný pevný objem peněz a je otázkou, kolik nových výsadeb je. Například loni činily 285.000 korun na hektar, letos by se měly pohybovat kolem 200.000 Kč. Paradoxně se to dozvíme až zpětně," uvedl ředitel.

Skupina Bohemia Sekt, největší zpracovatel hroznů v ČR, už dnes patří také mezi největší vlastníky vinic. Podle Beránka jsou v ČR subjekty, které jdou také cestou nových výsadeb vinic, ale ne tak razantně.

ČR nemůže zvýšit plochy vinic nad 19.600 hektarů, k čemuž se před vstupem do EU zavázala. Současně osázené plochy toho nedosahují, a v ČR se tak může k výsadbě využít téměř 2500 hektarů.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info