Šumavské obce podaly žalobu na ministerstvo životního prostředí

Pět šumavských měst a obcí podalo k pražskému správnímu soudu žalobu na ministerstvo životního prostředí kvůli plánu péče. Plán prý mimo jiné zabraňuje rozvoji obcí a může omezovat lidi žijící na území národního parku. Žalobu podporuje i Svaz obcí národního parku Šumava. Řekl to jeho předseda Antonín Schubert.

"Vadí nám, jak byl plán péče přepracován a projednáván. Plán péče navíc operuje s novým termínem opuštěná krajina, což také například znamená, že se zde velmi zhorší zemědělské využívání krajiny," uvedl Schubert.

Pod žalobu se podepsali představitelé Železné Rudy, Srní, Modravy, Stožce a Hartmanic. Schubert řekl, že tento krok podporují i další obce a města a také se za něj staví Svaz obcí národního parku Šumava.

Uzavřenou oblast nechtějí

Žalující straně prý nejvíc vadí fakt, že Šumava by se měla stát veřejnosti téměř nepřístupnou a velmi uzavřenou oblastí. "Termín opuštěná krajina mi přijde v oblasti Evropy, která je nejhustěji zalidněným kontinentem, trochu absurdní. Navíc nový plán péče prakticky nepočítá s rozvojem turistické infrastruktury, která by mohla přinést Šumavě a lidem zde žijícím nové prostředky. Zdá se mi, že pan ministr snad ani neví, co podepsal," řekl Schubert.

Plán péče obsahuje stanovení dlouhodobých i krátkodobých úkolů pro ochranu ekosystémů, rostlin a živočichů. Určuje formu péče o les nebo vzhled krajiny a formuje podmínky pro dopravu, turistiku a hospodaření na území parku. Schubert dodal, že ministerstvo změnilo původní dohody s obcemi. V plánu péče prý upřednostňuje ochranu přírody a šetrnou turistiku před velkým rozvojem.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info