Produkce medu bude proti loňsku asi jen poloviční, cena roste

Letošní produkce medu v Česku bude zhruba o polovinu nižší než loňská. Z dlouhodobého hlediska by mělo jít o jednu z nejnižších. ČTK to dnes řekl Miloslav Peroutka z Českého včelařského svazu. Téměř vůbec podle něj letos není tmavý lesní medovicový med. Cena medu kvůli nižší úrodě již nyní roste a mohla by se vyšplhat až ke 200 Kč za kilogram.

„Jestli se sklidí okolo 4000 tun medu, tak to bude asi hodně. Je to výjimečně špatný rok," řekl Peroutka, který se včelařství věnuje již 50 let. Podobně pro včelaře špatný rok prý nepamatuje nejméně od roku 1975. Dle dostupných informací má být úroda nízká i v okolních státech.

Podle Peroutky se téměř vůbec neurodil tmavý medovicový med a díky tomu je velmi málo i smíšeného medu. Dobrá a v některých regionech meziročně lepší je pouze úroda světlého květového medu. Mírná zima přitom včelařům svědčila, úhyny dle odhadů nepřesáhly deset procent. „Zkazil to suchý a studený červen, ten včelařům nepřál," podotkl Peroutka.

Cena může stoupnout až na 200 korun za litr

Průměrná spotřebitelská cena medu se nyní pohybuje mezi 160 až 170 korunami za kilogram, za rok vzrostla zhruba o dvacet korun. Podle Peroutky by mohla stoupnout až ke 200 korunám. Otázka však prý je, zde budou lidé med i za tuto cenu ochotni kupovat.

Produkce medu v Česku loni meziročně vzrostla o desetinu na 8063 tun, med zároveň mírně zdražil. Z dlouhodobého hlediska byla loňská snůška průměrná.

Zatímco v závěru roku 2012 tuzemští včelaři zazimovali 541.000 včelstev, loni na podzim to bylo 553.000. Stavy včelstev byly zhruba o pětinu vyšší než po epidemii nemoci varroáza, která domácí chovy v roce 2008 zdecimovala. Podle Peroutky hrozí v důsledku mírné zimy v následujících měsících opět zvýšený výskyt nemoci.

Spotřeba medu v Česku v roce 2012 činila 0,7 kilogramu na osobu, čísla za loňský rok zatím nejsou k dispozici. V případě průměrné či nadprůměrné produkce a nulového vývozu by tak Česko bylo schopno pokrýt domácí poptávku pouze z vlastních zdrojů. Letos tomu tak nejspíše nebude. Lidé buď jeho konzumaci omezí, nebo budou muset vzít zavděk medem z dovozu.

Med se z ČR vyváží i dováží. V roce 2012 bylo z Česka vyvezeno zhruba 1,5 milionu tun medu, dovozy dosáhly zhruba dvou milionů tun.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce označila po mimořádné kontrole medu, jejíž výsledek zveřejnila loni v srpnu, polovinu v obchodní síti odebraných vzorků za falšované. Výrobci do něj přidávali nepovolené, méně hodnotné příměsi. Podle Peroutky jsou výsledky testů důkazem toho, že nejjistější je kupovat med přímo od místních včelařů. V supermarketech se prý většinou prodávají směsi dovážených medů.

Autor: ČTK  

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info