Nedostatek kakaa tlačí cenu čokolády vzhůru

Aztékové by se asi divili, co se to s jejich xocolatl děje. Blíží se totiž doba, kdy budou ve většině čokolád nejrůznější rostlinné tuky, chemická dochucovadla a výplně válcovat to, co dělá čokoládu čokoládou – kakao. Jen za poslední rok zdražilo kakao na trzích o téměř 40 procent a výrobci mluví o dvou variantách: buď výrazně zvednou ceny, nebo zmenší balení.

Šéf Mezinárodní organizace pro kakao Jean-Marc Anga to nedávno řekl jasně. Nevyřčenou ponechal variantu, že se masová produkce čokolády začne víc „ředit“ a opravdová čokoláda zůstane jen pro vyvolené. Kakao se momentálně prodává za téměř 3200 dolarů za tunu. Z toho mohou mít radost investoři.

Podle průzkumu společnosti Mintec loni vzrostly ceny surovin na výrobu stogramové tabulky mléčné čokolády o 28 procent. Teoreticky by to mělo vést k poklesu poptávky a následně i ke snížení cen. Svět čokolády má ale vlastní pravidla. Zdá se, že nebude problém v bohatnoucích ekonomikách najít dostatek milovníků čokolády, kteří si připlatí.

„Lidé jsou připraveni zaplatit až 113 dolarů za kilo čokolády,“ uvedl pro televizní stanici NBC Angus Kennedy, bývalý degustátor čokolády. Růst cen vyvolala hlavně rostoucí poptávka v Číně, Indii a Rusku. A velmi pravděpodobně se na tom ještě pěkných pár let nic nezmění. Zatím si Číňané vystačí jen s 1,2 kilogramu čokolády na hlavu. Přitom světoví rekordmani Švýcaři zkonzumují téměř 12 kilogramů čokolády ročně.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info