Na Hané začala sezona pálení ovocných destilátů

Pálenice na Hané v těchto dnech ožily čilým ruchem. Destilační přístroje mění na lihovinu zatím především nakvašené třešně. V následujících týdnech postupně přijdou na řadu další druhy ovoce a pracovníci pěstitelských pálenic se nezastaví až do konce roku.

První várky kvasu už zpracovala pěstitelské pálenice v Samotiškách u Olomouce. Její destilační přístroj jede na plné obrátky. Denně z něj vyteče zhruba stovka litrů lihovin. "Začali jsme třešněmi a už brzy přijdou na řadu meruňky," řekla ČTK pracovnice palírny Zdeňka Všetulová.

Očekávaná nižší úroda ovoce se podle ní zatím neprojevila na množství objednávek. "Máme jich zhruba stejně jako loni," podotkla. Po třešních a višních přijdou v Samotiškách na řadu meruňky a mirabelky. Hlavní nápor však nastane až s úrodou jablek a hrušek. "Letos budeme pálit i jahodový kvas," uvedla Všetulová.

Nedočkavci mohou v pálenici pomocí ultrazvuku přidat čerstvé pálence nějaký ten rok navíc. "Této služby využívá zhruba třetina našich zákazníků," dodala Všetulová.

Letošní úroda ovoce by kvůli jarním mrazům a suchému počasí měla meziročně klesnout o osm procent na 137.059 tun. Výrazné propady v řádu desítek procent se čekají u hrušní, meruněk a broskví, vyplývá z odhadu sklizně k 15. červnu. U hlavního ovocného druhu jabloní by měl pokles činit asi čtyři procenta.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info