Souhrn událostí uplynulého dne – 23. 7. 2014

V rozpočtu MZe chybí 500 mil. Kč, Jurečka bude jednat s Babišem

V rozpočtu ministerstva zemědělství (MZe) pro příští rok chybí zhruba 500 až 600 milionů korun. Scházejí především peníze pro Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) a na národní dotační tituly. Po dnešním jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) to uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Žně v minulém týdnu pokročily, výnosy jsou zatím vyšší než loni

Žně v ČR v minulém týdnu výrazně pokročily. Pěstitelé mají sklizeno 15 procent ploch obilí a téměř 30 procent ploch řepky. Nejdále je sklizeň u ozimého ječmene, který je pod střechou již z 84 procent ploch. Žně jsou díky dřívějšímu začátku zatím dále než ke srovnatelnému datu loňského roku.

První zóny národních parků by se mohly otevřít turistům

Národní parky v České republice by se měly v budoucnu více otevřít turistům. Navrhuje to novela zákona o ochraně přírody a krajiny ministerstvo životního prostředí, která chce zpřístupnit další části prvních zón parků. Ministr životního prostředí Richard Brabec považuje za důležité také zavedení jednotných pravidel pro všechny národní parky.

Senát schválil zpřesnění zemědělského zákona kvůli politice EU

Sněmovna dnes hladce schválil novelu zemědělského zákona spolu se změnou zákona o Státním zemědělském intervenčním fondu (SZIF). Předlohy, které nyní dostane k podpisu prezident, reagují na změny společné zemědělské politiky EU a také upravují evidenci půdy a jejího využití.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info