Rusko prý může přerušit dovoz potravin z Ukrajiny

Rusko může přerušit dovoz potravin z Ukrajiny kvůli obchodní dohodě, kterou Kyjev podepsal s Evropskou unií. Uvedl to představitel ruské veterinární a hygienická služby, jehož z ruských médií citovala agentura Reuters. "Je tu možnost pozastavení dodávek všech potravin z Ukrajiny do Ruska," uvedl vysoce postavený představitel úřadu nazývaného Rosselchoznadzor.

Ukrajina podepsala 27. června s Evropskou unií ekonomickou část asociační dohody, která otevírá cestu k volnému obchodu mezi Kyjevem a EU. Postupně se tak budou sbližovat ukrajinské a unijní normy a zjednoduší se přístup ukrajinského zboží na evropský trh. Politickou část asociační dohody podepsala nová proevropsky orientovaná vláda v Kyjevě už v březnu.

Smlouva s EU přitom stála na počátku hluboké politické krize na Ukrajině. Loni od podpisu dokumentu odstoupil tehdejší ukrajinský, prorusky orientovaný prezident Viktor Janukovyč, což vyvolalo protesty a vedlo k Janukovyčovu pádu. Nová vláda v Kyjevě se v poslední době snaží potlačit ozbrojené proruské separatisty na východě země.

Rusko po červnovém podpisu varovalo před následky smlouvy mezi EU a Ukrajinou a vyhradilo si právo přijmout blíže nespecifikovaná odvetná opatření.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info