Znojemské historické vinobraní – zážitky pro milovníky historie, muziky i pro rodiny s dětmi

Brány královského města Znojma se 12. – 13. září 2014 opět otevřou návštěvníkům Znojemského historického vinobraní. Letošní 31. ročník největšího svátku vína v ČR přiláká do městské památkové rezervace města Znojma desetitisíce milovníků kvalitního vína a burčáku, obdivovatele památek i velkolepého historického programu, fanoušky různých žánrů hudby i rodiny s dětmi, kterým Znojemské historické vinobraní nabízí široký výběr nezapomenutelných víkendových zážitků. Bohatý multižánrový program na rekordních deseti scénách nabídne návštěvníkům vinobraní nepřetržitý proud zábavy s možností degustovat ta nejlepší moravská vína a burčáky, včetně novinek moravských vinařství a prémiových vín, oceněných na výstavách a soutěžích. Hudebnímu programu bude kralovat skupina Olympic, historickému programu velkolepý alegorický průvod krále Jana Lucemburského s královnou Eliškou Přemyslovnou a doprovodem čtyřistašedesáti kostýmovaných historických postav. Program vyvrcholí komponovaným ohňostrojem, který připravuje Theatrum Pyroboli speciálně pro tuto příležitost.

Základním pilířem historického programu Znojemského historického vinobraní je unikátní historický průvod krále Jana Lucemburského. Ústřední postavou průvodu nevídaného rozsahu je král Jan Lucemburský s chotí Eliškou Přemyslovnou a početnou družinoububeníků, praporečníků, kejklířů, komediantů, pážat, dvorních dam i rytířů na koních. Kostýmovaný průvod více než 460 historických postav projde městskou památkovou rezervací dvakrát. Pokaždé s vyvrcholením v podobě výpravné podívané na téma návštěvy Krále Jana Lucemburského, který navštívil Znojmo, aby zde oslavil úspěšná státnická jednání. V pátek průvod projde městem večer za svitu pochodní a vyvrcholí ohňovou show na hlavní scéně v podání skupiny Pa-li-Tchi. Sobotní odpolední průvod v závěru na hlavním pódiu vygraduje historickou scénou, zobrazující předávání práv konšelům, trestání nepoctivých vinařů a odsouzenců máčením v kašně. Ztvárnění role krále se po loňském úspěšném debutu ujme opět znojemský rodák Miroslav Hrabě, známý především z rolí v televizních seriálech Ordinace v růžové zahradě, Gympl s ručením omezeným či z filmové pohádky Nejkrásnější hádanka. Královnou bude znojemská herečka Šárka Drozdová, která se v této roli představí už potřetí. Královský pár bude vystupovat v nových výpravných kostýmech, které byly vytvořeny minulý rok. Kostým krále má hmotnost 11 kg, šaty pro královnu váží 7 kg.

Průvod krále Jana Lucemburského nebude jediným lákadlem pro milovníky výpravné historické zábavy. Historický program bude probíhat celou dobu na pěti scénách, kde budou k vidění dobová tržiště, vojenská ležení, rytířské turnaje a vystoupení skupin historického šermu, kejklířů, fakírů, mistrů ohně, kouzelníků, tanečníků a středověkých komediantů. „Novinkou letošního ročníku bude historická „ulička chudiny“ v Malé Mikulášské, která návštěvníky vinobraní vtáhne do atmosféry středověké chudinské čtvrti. O atmosféru se postarají kostýmované postavy, které se ve středověku na tomto místě mohly reálně vyskytovat,“ říká ředitel Znojemské Besedy Mgr. František Koudela.

Divadelní a kaskadérská společnost Štvanci předvede na vinobraní absolutní špičku v oblasti rytířských turnajů a šermířských představení. Kordy, šavle, meče, štíty – to jsou zbraně, jimiž mistrně vládnou bojovníci v dech beroucích představeních, plných řinčení zbraní a štítů, zpestřených tancem a působivou hudbou. Dupot kopyt na kolbišti, slavní rytíři ve zbrojích bojující v opravdových kláních. Turnaje na koních plné adrenalinu, kaskadérských kousků, vítězů i poražených.

Šermířská skupinaMerlet je sdružení devíti profesionálních šermířů – členů České Asociace Šermířů, kteří spolupracují s mladými talentovanými šermíři. Jejich šermířská vystoupení jsou zárukou skvělého zážitku. Na vinobraní předvedou to nejlepší ze svých šermířských dovedností a umění rytířských zápasů.

In Flamenus je umělecké duo, které má ve svém repertoáru elegantní historickou show složenou z tance, prvků historického šermu, práce s ohněm a technikami ovládání šavle, biče, vějíře či toreadorské mulety. Jejich vystoupení diváka okouzlí hudbou, příběhem, kostýmy, choreografií a originálním stylem.

Alla Danza je soubor historických tanců z Prahy, který předvede kvalitní a kultivovanou podívanou. Alla Danza obohatí program letošního Znojemského historického vinobraní mimo jiné o svůj nový program nazvaný „Rychlokurz ALLA DANZA – Znalcem historických tanců snadno a rychle“. Diváci se v něm příjemnou a nenásilnou formou dozvědí, jak se ve středověku na předních Evropských dvorech skutečně tančilo i řadu historických zajímavostí, šťavnatých kuriozit a dobových informací ze společnosti, které by si ze školních hodin dějepisu rozhodně neodnesli. Pro Znojemské historické vinobraní bude program dobově přizpůsoben.

Gnomus je originální hudební seskupení, které hraje hudbu z období středověku. V repertoáru má také variace na různé folklórní či world music skladby z celého světa. Tato skupina je neodmyslitelnou součástí historického programu Znojemského vinobraní.

Program druhé největší scény na Horním náměstí je zaměřený na znojemské kapely a kapely z blízkého okolí. Během vinobraní se zde vystřídá řada žánrů od dechové hudby, přes cimbálovou muziku, country, rock až po popmusic. Z řad znojemských kapel vystoupí např. Cimbálová muzika Antonína Stehlíka, Cimbálová muzika Denár, country skupina Paroháči, dechová hudba Amatéři z Dobšic, newgrassová kapela Sešup nebo hudební skupina Freeband či rocková kapela Kristovy léta. Objeví se také známá jména české hudební scény – Věra Martinová Trio (Věra Martinová, Lenka Slavíková a Jamie Marshall), kapela 5P Luboše Pospíšila s koncertním programem „Chutnáš po cizím ovoci“a mnozí další.

Největší scéna na Masarykově náměstí nabídnevystoupení mnoha hvězd současné populární hudby. Jedním z největších lákadel letošního hudebního programu je skupina Olympic, která ve Znojmě vystoupila naposled před pěti lety. Vystoupí zde také slovenská skupina No Name, skupina Mandrage, oblíbená především u mladšího publika, stálice české hudební scény Anna K, neopakovatelný Banjoband Ivana Mládka, originální Jaroslav Uhlíř s kapelou, Petr Bende s cimbálovou muzikou Grajcar, Monkey Business a další. Na dalších scénách je připraven bohatý hudební program různých žánrů v podání mnoha špičkových umělců a kapel.

Originální prostor Na Káře pod Mikulášským kostelem, s překrásnou vyhlídkou do údolí Dyje a do Národního parku Podyjí nabídne návštěvníkům vinobraní klidovou zónu, čajovnu, a bude také prostorem pro alternativní hudbu. Vystoupí zde například Voilà s akustickými šansony s doprovodem akordeonu, kontrabasu a kytary, Bratři Orffové s melodiemi na pomezí psychedelického folku a alternativního rocku, Praguematique s novozélandskou street-jazzovou verzí gypsy-swingu, latiny, jazzu, reggae nebo tanga a   Čankišou s nenapodobitelnou fúzí world music a rocku, která v sobě mísí vlivy několika etnik a rockové základy jednotlivých muzikantů do skladeb zpívaných jazykem bájného jednonohého lidu Čanki.

Hradební příkop nabídne klidovou zónu, ideální pro rodiny s dětmi. Bude zde probíhat program pro děti, včetně hlídání dětí, aby si rodiče mohli v klidu vychutnat program vinobraní s vědomím, že o jejich ratolesti je postaráno. Letos bude program rozšířen i do Střelniční věže, která se nachází právě v Hradebním příkopu. Děti si zde mohou hrát na vinaře, zahradníky, pekaře i zloděje a užít si mnoho dalších historických her i outdoorových aktivit.

Pro děti je v rámci programu na hlavním pódiu na Masarykově náměstí v sobotu dopoledne připraven interaktivní program Michala Nesvadby – To nej s Michalem. Nebudou chybět společné zábavné hry, soutěže, ani Michalovy veselé hrátky s lepícími páskami.

Doprovodný program vinobraní organizují tradičně jednotlivá vinařství – Znovín Znojmo, Vinné sklepy Lechovice, Vinařství Lahofer, Vinice Hnánice a další. Zajímavé aktivity připravuje i Cyklo klub Kučera nebo jednotlivé farnosti. Návštěvníky čekají degustace vín, hry, soutěže a mnoho dalších aktivit.

Speciální program připravuje také sdružení sedmnácti vinařů VOC Znojmo na nově zrekonstruovaném návrší u rotundy sv. Kateřiny, kde členové VOC formou pochůzkové degustace představí vína originální certifikace, včetně vín oceněných v mezinárodní soutěži San Francisco International Wine Competition a dalších vinařských soutěžích.

Vstupenky na Znojemské historické vinobraní jsou v prodeji od 1. července 2014 v síti Ticketpro a v Turistickém informačním centru Obroková 10,  669 02 Znojmo - do 31. srpna se slevou. Na místě konání budou vstupenky v prodeji u vstupů do historického centra.

Více informací: www.znojemskevinobrani.cz

Organizátor Znojemského historického vinobraní:

Znojemská Beseda, Masarykovo nám. 449/22, 669 02 Znojmo, www.znojemskabeseda.cz

Informace a materiály pro média ke stažení: www.znojemskevinobrani.cz – sekce PRO MÉDIA

Tisk

 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info