Plochy zeleniny vzrostly letos o osm procent, loni je ničily záplavy

Pěstitelé v Česku osázeli letos zeleninou 9211 hektarů, což je takřka o osm procent větší plocha, než z jaké se sklízelo loni, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Loni však úrodu na téměř 1000 hektarech zničily záplavy. Některým druhům zeleniny, jako je například květák, současná vedra nesvědčí. Jiným druhům, například okurkám a paprikám, naopak ano. V důsledku dobré sklizně se však propadá jejich cena, řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) Jaroslav Zeman.

Mírná zima a brzký nástup jara dávaly letos zelinářům nadějné vyhlídky na úrodu. Do polí vyjeli skoro o měsíc dřív než obvykle. Už koncem února seli první ředkvičky, petržel i mrkev. Očekávanou produkci některých druhů zeleniny však podle Zemana sníží sucho. „Očekávali jsme daleko lepší sklizeň, dneska už je vidět, že to nebude tak perfektní, jak jsme si mysleli," uvedl Zeman.

Například květáku, ale také kořenové zelenině horké a suché počasí nesvědčí, a to navzdory tomu, že řada pěstitelů je vybavena závlahami. Paprikám a okurkám teplé počasí naopak vyhovuje a jejich úrodě svědčí. V důsledku toho však jde jejich cena dolů. „Teď se to propadá tak o 20 až 25 procent," podotkl Zeman.

Plochy zeleniny v Česku klesly za posledních deset let takřka o 30 procent a ustálily se zhruba na 9300 hektarech. Dovoz zeleniny naopak vzrostl o více než polovinu a ze zahraničí nyní pocházejí zhruba dvě třetiny v tuzemsku zkonzumované zeleniny. Nepříznivě podle zelinářů zapůsobilo především otevření trhu po vstupu do EU, protože některé unijní země obor podporují více než ČR.

Loni záplavy zničily 12 procent tuzemských polí se zeleninou. Po odečtení 980 ha zničených polí dosáhla výměra, z níž se sklízelo, 8557 ha. Největší škody vykázali pěstitelé ve středních a severních Čechách. Produkce zeleniny po zahrnutí sklizně domácností vzrostla loni meziročně o tři procenta na 240.000 tun. V porovnání s pětiletým průměrem byla však o pět procent nižší.

Podle zelinářů v posledních dvou až třech letech zájem obchodníků o jejich výpěstky v důsledku rostoucího nákupního patriotismu Čechů roste. Navzdory tomuto trendu se dovoz čerstvé zeleniny do ČR v roce 2013 po předloňském poklesu opět zvýšil o sedm procent na 571.000 tun. Vývoz zeleniny včetně reexportu předtím dovezeného zboží mírně klesl na 92.000 ha. Bilance obchodování se zeleninou tak dosáhla historicky nejvyššího schodku.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info