Ministr Marian Jurečka: Na vesnici je důležité tradiční hodnoty nejen uchovávat, ale i rozvíjet

Ocenění Oranžová stuha za vítězství v krajském kole soutěže Vesnice roku dnes předal zástupcům obce Mořice v Olomouckém kraji ministr Marian Jurečka. Slavnost se konala v obci Nová Hradečná, která je krajským vítězem soutěže Vesnice roku a získává Zlatou stuhu. Ministerstvo zemědělství má rozvoj venkova mezi svými prioritami, proto se soutěže účastní jako jeden ze čtyř vyhlašovatelů již poosmé.

„Oranžová stuha je oceněním za snahu zlepšovat a rozvíjet své obce. Já sám jsem na vesnici vyrostl a s rodinou tam stále žiju. Vím proto, že když se z vesnice vytratí ten správný vesnický duch pospolitosti a solidarity, folklorní tradice, zkrátka hodnoty, na nichž vesnice vždy stála, pak se z ní stává místo, kde lidé žijí odděleně. Z takové obce je pak jen místo na přespání. Proto považuju za důležité nejen uchovávat tyto tradiční hodnoty, ale nadále je i rozvíjet a podporovat,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Cílem ocenění Oranžová stuha je vyhledat a ohodnotit obec, která nejlépe spolupracuje se zemědělskými a lesnickými subjekty. Posuzuje se například spolupráce s místními zemědělskými podniky v oblasti péče o veřejná prostranství a kulturní krajinu, spolupráce při výrobě místních produktů a jejich marketingu, při využití netradičních zdrojů energie, ale třeba i celkové zapojení zemědělců do kulturního dění v obci.  

Mořice i Nová Hradečná postupují do celostátního kola, kde je v září 2014 zhodnotí odborná komise. Vítěz titulu Oranžová stuha roku 2014 bude vyhlášen 23. září v Senátu. Letos se do jubilejního 20. ročníku soutěž Vesnice roku přihlásilo 306 obcí.

Oranžová stuha je součástí soutěže Vesnice roku, kterou vyhlašuje Ministerstvo pro místní rozvoj společně s Ministerstvem zemědělství, Spolkem pro obnovu venkova a Svazem měst a obcí.

  • Hynek Jordán
  • ředitel Odboru komunikace MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info