Agroturistika přináší moravskoslezským farmářům malé přilepšení

Agroturistiku, tedy pobyty na zemědělských farmách či statcích, nabízí v Moravskoslezském kraji jen několik provozovatelů. Je to přitom pro ně spíše jen příspěvek na přilepšenou. Ubytování ale poskytuje i řada jízdáren a koňských rančů. Provozovatelé řekli ČTK, že zájem o pobyty na statcích mají hlavně lidé z města, jejichž očekávání ale často není v silách farmářů splnit.

Rodinná farma Menšík, která se v Kunčicích pod Ondřejníkem na Frýdecko-Místecku věnuje chovu krav, produkci mléka a také mléčných výrobků, nabízí ubytování v apartmánu čtvrtou sezonu. Podle Markéty Menšíkové bylo smyslem získat alespoň malý alternativní příjem.

Turisté si mohou prohlédnout farmu i výrobu. "Cokoli vysvětlíme, ukážeme. Pokud si ale někdo z města třeba myslí, že si podojí krávu, tak se mýlí. Na nějaké zapojení do práce není prostor a nejde to ani kvůli bezpečnosti a předpisům," řekla Menšíková. Na farmu nejvíce jezdí mladé rodiny s dětmi z města.

Ljuba Kielarová z rodinné farmy v Malé Morávce na Bruntálsku řekla, že lidí jezdí stále méně, jen v létě a zimě, navíc na kratší pobyty, ale mají stále větší nároky. "Je spousta těch, co mají 35 plus, mají malé děti a úplně jiné nároky než jenom ubytování a polopenzi. Chtějí pro děti animaci a wellness pro sebe, bazény, sauny a nevím co všecko a to člověk nemůže mít, i kdyby chtěl," řekla Kielarová. Dříve mívali ovce, kozy i krávu, dnes u nich lidé mohou třeba nakrmit králíky nebo se svézt na koni.

Když před 20 lety s agroturistikou začínali, spolupracovali na projektu s nizozemskou cestovní kanceláří. "To bylo úplně o něčem jiném. Chodilo 100 až 150 Holanďanů za letní sezonu, sice jenom na dvě noci, takže se furt uklízelo, převlíkalo, ale zase to bylo na tu dobu dobře placené. Pak jsme přešli na českou klientelu a není to žádná velká sláva," řekla Kielarová. Za 20 let podle ní navíc všude hodně přibylo ubytovacích kapacit. "Pořád jezdí rodiny s dětmi, ale je toho méně a méně, až nás děsí, jestli nás to ještě vůbec uživí. Půl roku podnikám, půl roku jsem na úřadu práce. Nemít dva roky do důchodu, tak s tím seknu a jdu někam do práce," dodala.

Ekofarma Babočka ze Světlé Hory-Podlesí na Bruntálsku provozování agroturistiky kvůli stavbě nového domu na čas přerušila. Ivana Konopková řekla, že uživit agroturistikou se ale nedá. "Byl to spíše příspěvek na přilepšenou. Všechno, co jsme vydělali, jsme do farmy vrátili," řekla.

Farmáři v Podlesí chovají skot, lidé tam měli možnost také sbírat léčivé byliny nebo houby. "Nejdříve jezdili hlavně Holanďani a turisté ze západní Evropy, potom už jenom lidé z bližšího okolí, z ostravské aglomerace. Třeba z Prahy a Čech jich bylo minimum. Jako kdyby Jeseníky nebyly na mapě," řekla Konopková.

Manželé Foltisovi z podhorské Farmy Foltis v Janově na Bruntálsku už statkářství nechali, loni farmu prodali a na důchod se přestěhovali do města. Agroturistiku provozovali přes deset let, na farmě měli stádo ovcí nebo nádrž s kapry. Milan Foltis řekl, že kdo dělá zemědělství a na agroturistiku nemá lidi navíc, nemá moc sil, aby se mohl péči o turisty věnovat důkladně. "Musíte se postarat o jídlo, vymyslet jim nějakou náplň. Jenom splnit všechny předpisy je přitom dost náročné. Malí farmáři nemají tolik prostředků navíc, aby mohli investovat do bazénu a dalších věcí, aby se turisté zabavili. Jinak je to spíš vedlejší záležitost," řekl Foltis.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info