Ovoce je málo. Asi bude problém i s pálenkou

Zatímco loni mohli zahrádkáři oslavovat, letos se situace úplně otočila. Úroda broskví, meruněk, nebo švestek je podle slov některých z nich mizerná. Za vše opět může počasí, které většině druhů ovoce letos nepřálo.

„Je to katastrofa. Samozřejmě záleží i na konkrétní poloze sadu nebo zahrady, ale obecně lze říct, že když stromy kvetly a bylo potřeba opylovat, pršelo. A potom, když stromy nasazovaly, přišly na dva dny mrazíky a bylo po všem. U sebe na zahradě mám na stromě asi tři meruňky. I jablek je málo. Z deseti jabloní bych sesbíral sotva jednu bedýnku jablek. Minulý rok byl výborný, to se s letoškem vůbec nedá srovnávat," řekl předseda vyškovských zahrádkářů Jaroslav Kolečkář.

Tomu dává za pravdu i jeho kolega ze slavkovské organizace Českého zahrádkářského svazu Vladimír Luža. „Tady na Slavkovsku je to také dost špatné. Je tu sucho, všeho je málo. Když něco na stromě zůstalo, nyní to opadává. Stromy se na jaře špatně opylily. Jaro přišlo brzy a včely ještě nebyly připravené. Tím pádem létaly málo. Ale hlavním problémem je sucho. Ve Slavkově napršelo za poslední měsíc pouze 23 milimetrů srážek," poukázal Luža.

Špatná úroda se projeví i na ceně ovoce. Na ty loňské lidé můžou podle všeho zapomenout. „Teď jsem viděl, že se meruňky prodávají za třicet korun za kilo. Ještě loni je bylo možné koupit i za patnáct korun. S takovou nebude ani co pálit," doplnil Luža.

A že se noční můra všech milovníků pálenky může skutečně naplnit, potvrzuje i Jan Dostál z Pěstitelské pálenice v Heršpicích.

Poloviční úroda

„Meruňky, švestky, všechno je to letos slabé. Tento rok očekávám malý zájem o pálení. Všechno pomrzlo. Možná někdo, kdo má sad na kopci, něco má, ale jinak je třeba meruněk hrozně málo. Slyšel jsem, že ovoce bude polovina, ale osobně si myslím, že někde ani to ne. S pálením už ale pomalu začínám, protože někteří chtějí pálit třešně. Těch se sice docela urodilo, ale zase je nikdo nechtěl trhat, protože je to pracné," řekl Dostál.

Jediné plus vidí pouze v lepší kvalitě ovoce, protože loňská várka nebyla dostatečně uzrálá. „Minulý rok bylo všeho moc, a tak to příliš neuzrálo. Letošní vyzrálost by naopak mohla být lepší," poznamenal Dostál.

Nejen zahrádkáři si všímají současné neuspokojivé situace. „Dřív jsem měl také zahrádku. Teď už ji sice nemám a nic nepěstuji, ale že je všeho málo, samozřejmě pozoruji. Minulý rok stromy hodně kvetly, to člověk třeba letos pořádně neviděl. Podle mě je to vinou především jarních mrazíků. Tomu se ale jen těžko ubráníte," řekl třeba Vyškovan Jan Mrňka.

Jan Jurák

Autor: Redakce

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info