Z vypuštěné části Mže v Plzni zachránili rybáři chráněné ryby

Stovky chráněných rybek vranek, mihulí a několik škeblí zachránili rybáři z řeky Mže v Plzni. Vodohospodáři v ní postupně snižují hladinu vody kvůli opravě jezu u stadionu ve Štruncových sadech poblíž centra města. Ve spolupráci s nimi rybáři odchytávají vzácné živočichy a vypouštějí je dál po toku. V bahnitějších místech vypouštěného nadjezí začali rybáři hledat zejména vranky a mihule už v pondělí, dnes je od rána plašili nebo odchytávali poté, co je na několik vteřin omráčili elektrickým výbojem, řekl ČTK hospodář rybářského svazu Jaroslav Vogl.

Loni se při napojování nového divadla na městskou kanalizaci také musela snížit hladina Mže, v horku pak v bahně uhynulo větší množství mihulí. "Od pondělí se odpouští nadjezí, když se odpustí, zůstanou louže a lagunky a v nich visí ryby a mihule. My musíme ty rybičky z louží pochytat a přemístit je zpátky do řečiště, abychom nezpůsobili nějakou ekologickou katastrofu," vysvětlil Vogl.

Vranky jsou asi 15 centimetrů dlouhé rybky pstruhových vod. Nemají plynový měchýř, takže jen poskakují a popolézají u dna. Drží se u něj stejně jako drobnější hadovité mihule, které se rády zavrtávají do bahnitých sedimentů.

Zatímco ostatní ryby, mezi nimiž zahlédli rybáři i úhoře, s klesající hladinou odplavaly, hůře pohyblivé mihule a vranky se držely na místě. "Dost těžko je dostáváme z bahna ven, není to jednoduché. Dostanou lehké elektrické šoky, které je omráčí na pět šest vteřin. Musíme rychle pracovat a sbírat je, abychom je nepoškodili," popsal Vogl. Rybáři tak rukama, malými kesery a akvaristickými síťkami odlovili kolem 200 vranek a téměř tři stovky mihulí a přemístili je na bezpečnější místo.

"Je až s podivem, že prakticky v centru města Plzně jsou mihule a vranky. Je to způsobeno přehradou Hracholusky, která odpouští studenou spodní vodu a tím pádem se ten charakter řeky úplně změnil," řekl Vogl. Než začala fungovat přehrada, tito živočichové podle něj v Plzni určitě nebyli.

Opravu pohyblivého jezu, který je asi půl kilometru od soutoku Mže s Radbuzou, mají vodohospodáři naplánovanou do konce roku. Stát bude šest milionů korun. Dosud se u jezu opravovaly a udržovaly především pohyblivé hydraulické části. Při současné opravě správci toků poprvé opraví kromě pohyblivého mechanismu také zdi a dlažby, opevní svahy a dno a odstraní z řeky sedimenty před vtokem do malé vodní elektrárny a náletové křoviny v okolí jezu.

Autor: ČTK

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info