Kofola udělala první krok. Akcionáři potvrzují zájem o podíl pivovarů

Fond spravovaný společností Enterprise Investors, který stojí za jedničkou českého nealko trhu Kofola, zahájil prověrku Pivovary Lobkowicz Group v rámci potenciálního zájmu o koupi podílu. Udělal tak první krok k převzetí třímilionového balíku akcií pivovaru.

„Byla zahájena finanční, technická, environmentální a právní prověrka emitenta, kterou provádí potenciální zájemce o koupi podílu v emitentovi, fond spravovaný společností Enterprise Investors,“ uvedla skupina Pivovary Lobkowicz Group.

Podle ní má zájemce časově omezenou exkluzivitu pro jednání s akcionáři. Skupina zároveň uvedla, že není jisté, zda k transakci dojde a zda se tedy změní akcionářská struktura Pivovarů Lobkowicz.

Ve hře je třetina

Pivovary Lobkowicz vstoupily na pražskou burzu 28.května. O tom, že by mohly mít zájem spojit se s vlastníky Kofoly, se začalo mluvit po tom, co na poslední chvíli stáhly z prodeje balík akcií v přibližné hodnotě 550 milionů korun, tedy takřka třetinový podíl ve firmě. Právě o ten má zájem Enterprise Investors. Fond ovládá v Kofole 43procentní podíl.

Při jarní IPO plánovaly Pivovary Lobkowicz udat na burze až přes šest milionů akcií, nakonec se jich neprodala ani polovina, když se stávající akcionáři neočekávaně rozhodli si své podíly ponechat. Kofola je známa svou ofenzivní akviziční politikou, naposledy uvízl v hledáčku firmy slovinský výrobce minerálek Radenska. Pivovarské IPO vyneslo v květnu firmě jen kolem čtyř set miliónů korun, původní plány přitom kalkulovaly až s trojnásobkem.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info