Zemědělci hlásí: Kupujeme méně potravin, hlavně živočišných

Spotřeba potravin v Česku loni klesla o 1,6 %. Nová data zemědělských statistik ukázala, že se to týká hlavně masa a výrobků z mléka. Pečivo zůstalo na svém a víc peněz naopak zákazníci utratili za ovoce a zeleninu.

Hlavním důvodem poklesu spotřeby potravin v minulém roce bylo snížení kupní síly obyvatelstva. Vyplývá to z odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací. Nejvíc klesla spotřeba potravin živočišného původu, a to o 3,1 %. U rostlinných produktů naopak spotřeba nepatrně vzrostla o 0,1 %. "Vývoj spotřeby potravin v roce 2013 koresponduje s vývojem kupní síly obyvatelstva," uvedl ústav s tím, že čisté peněžní příjmy domácností se meziročně snížily o 1,1 %. 

Lidi loni omezili především konzumaci masa a masných výrobků – o 4,4 %, resp. pět kilo na osobu. O celou desetinu klesla konzumace hovězího, jedlo se méně drůbeže i vepřového. Za menším zájmem Čechů o hovězí stojí hlavně jeho zdražování. Meziročně ale podražily všechny druhy masa i masných produktů. 

Čerstvých mléčných výrobků se snědlo o 1,7 % víc než předloni, naopak spotřeba sýrů a tvarohů klesla o 3 %. I mléčné výrobky přitom zdražily. A takové máslo je téměř o polovinu dražší než před šesti lety, spotřebitelé ho proto nahrazují levnějším margarínem. 

Také za pečivo si Češi museli v roce 2013 připlatit, hlavně kvůli stoupajícím cenám pohonných hmot. Ani tak ho ale z nákupních seznamů neškrtli. A ceny šly nahoru i v případě ovoce a zeleniny – zákazníkům to však nevadilo, v košících tak skončilo i více tropického ovoce. Pětiprocentní pokles naproti tomu zaznamenaly brambory. 

Podle samotných obchodníků za menší spotřebu potravin nemůžou jenom vyšší ceny. Důvodem je i to, že zákazníci v obchodech více přemýšlí. „Trendem je nakupovat menší balení a kvalitnější potraviny,“ říká prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info