Prohlášení: Restituční nároky k Bečvářovu velkostatku budou přehodnoceny

Ministerstvo zemědělství a Státní pozemkový úřad intenzivně spolupracují na objasnění restitučních nároků k Bečvářovu velkostatku.

Státní pozemkový úřad (SPÚ) činí kroky vedoucí k přezkoumání všech pochybností vzniklých v konkrétních případech. V některých došlo z iniciativy SPÚ k obnově řízení, v jiných jsou či byla zkrácena přezkumná řízení.

V případech, kde již probíhá vyšetřování Policie ČR, se SPÚ připojil jako poškozený. Úřad analyzuje možnosti zahájení soudních řízení, a pokud budou naplněny zákonné podmínky, hodlá uplatnit svá zjištění u civilních soudů v občanskoprávním řízení.

Státní pozemkový úřad již před medializací restituce Bečvářova velkostatku přijal opatření k tomu, aby se podobné případy nemohly opakovat. Z dosavadního šetření SPÚ vyplývá, že okolnosti tohoto případu jsou však naprosto ojedinělé a pochybnosti v tomto případě vzniklé nelze vztahovat na veškerá rozhodnutí bývalých pozemkových úřadů a SPÚ v oblasti restitucí.

S ohledem na povinnost mlčenlivosti, neveřejnost různých probíhajících řízení, ochranu veřejného zájmu a práv třetích osob, nelze v současné době poskytnout konkrétnější informace k jednotlivým osobám. Ministerstvo zemědělství a Státní pozemkový úřad jsou připraveny v souladu se zákonem zveřejnit příslušná rozhodnutí, jakmile nabudou právní moci.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info