EKOFILM: Festival dokumentů o životním prostředí slaví čtyřicátiny

Letos je tomu 40 let, kdy v Ostravě proběhl první ročník filmového festivalu EKOFILM. Z původně malého festivalu čítajícího několik desítek návštěvníků vyrostl díky zájmu odborné i laické veřejnosti festival, který se vžil do povědomí jako kulturní událost evropského významu.

Letošní jubilejní ročník festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví pořádaný tradičně v prvních říjnových dnech se ponese v duchu vzpomínek na uplynulé roky a jako každý rok přinese i spoustu zajímavých snímků a bohatý doprovodný program. O tom, že EKOFILM rozvíří ostravské hladiny, nebude pochyb, zejména když se ústředním tématem stává voda.

Filmy, pořady a dokumenty od českých i zahraničních autorů, jejichž počet už nyní čítá přes sto, se budou promítat od 2. do 5. 10. 2014 na řadě míst moravskoslezské metropole i mimo ni. Festivalovým centrem se letos stane nově zrekonstruovaný Dům kultury Akord, od něhož povede pomyslná trasa do kina Vesmír, Ostravského muzea a stejně jako loni zamíří EKOFILM také do dalších měst – Karviné a Českého Těšína. Třetí festivalový den pak zakotví v Porubě na Hlavní třídě, kde na všechny čeká již tradiční Ekopouť, která opět přinese nevšední zážitky a nabídne prezentace zástupců neziskových a zájmových sdružení, ekologických organizací, vystoupení kapel a hudebních interpretů.

Návštěvníky tak čeká čtyřdenní festivalová plavba, na jejímž scénáři organizátoři plynule pracují po celý rok. Zajímavý a bohatý program nastiňuje ředitelka festivalu Marcela Mrózková Heříková: „Na festivalových místech bude připraven komponovaný program pro žáky a studenty, projekce festivalových snímků, kvízy na festivalové téma a workshopy – například módní přehlídka nazvaná Krása z odpadů nebo Kabaret vědy a techniky. Nově se do doprovodných akcí zapojí také Slezské gymnázium Opava. Prostor před Domem kultury Akord pak bude pro všechny soutěživé nadšence, kteří se budou moci zapojit do Ekolympiády, sportovně-environmentální akce spojené s Během naděje, dříve známým jako Běh Terryho Foxe. Nezapomněli jsme ani na nejmenší, pro které budou připraveny interaktivní soutěže, divadelní představení a další. Mimo to přinese festival řadu tematických výstav, odborné diskuse, konference, besedy, tvůrčí dílny a samozřejmě také vzpomínkový večer spojený s projekcí těch nejlepších filmů uplynulých 40 let.“

Kontakt pro více informací:

Tiskové oddělení MŽP

Tel.: 267 122 396 nebo 267 122 944

E-mail: tiskove@mzp.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info