Zemědělci mají sklizeno 47 pct obilí a 89 pct řepky

Zemědělci v Česku sklidili již téměř polovinu ploch obilovin a bezmála 90 procent řepkových polí. Postup žní v uplynulém týdnu v řadě regionů zkomplikoval déšť a bouřky. Průměrné hektarové výnosy obilí jsou vysoké, u řepky rekordní. Kvalita obilí je dobrá, v důsledku dešťů lze však očekávat její zhoršování. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství (MZe).

Ke 4. srpnu bylo sklizeno celkem 605.100 ha obilovin, což představuje 46,5 procenta jejich letošních ploch. Dosavadní produkce dosahuje 3,66 milionu tun, což je o třetinu více než ke srovnatelnému datu před rokem. Díky mírné zimě a dosavadní přízni počasí je však sklizeň zatím letos výrazně dál než byla loni. Průměrný hektarový výnos dosahuje 6,05 tuny, což je zhruba o desetinu více než před rokem.

Řepku mají pěstitelé posečenu na 347.000 jejich ploch. Je to 89 procent letošní výměry této olejniny. Ke srovnatelnému dni vloni bylo sklizeno 60 procent řepky. Průměrné výnosy činí rekordních 3,96 tuny z hektaru. Loni to bylo 3,46 t/ha.

Osevní plochy základních obilovin se mírně snížily, a to o 0,3 procenta na 1,302 milionu hektarů. Významný pokles výměry byl zaznamenán pouze u žita, mírně se snížila plocha osetá ječmenem ozimým a ovsem.

Řepka se v letošním roce pěstuje na 15,8 procenta osevních ploch a je tak po pšenici ozimé druhou nejrozšířenější plodinou. Zastavil se však dlouholetý trend nárůstu osevní plochy nejrozšířenější domácí olejniny. Její výměra se meziročně snížila na 389.000 hektarů a přiblížila se úrovni roku 2011.

Podle prvního odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) k 20. červnu, zveřejněného 11. července, měla přitom letošní sklizeň obilí být o 2,5 procenta nižší než loni. Zemědělci měli sklidit 6,654 milionu tun, což by bylo o 170.000 tun méně než v loňském roce. Úroda řepky měla klesnout o 12,8 procenta na 1,259 milionu tun. To by bylo o 184.000 tun méně, než byla loňská sklizeň.

První odhad však zpracovávali statistici ještě předtím, než vyjely první kombajny do polí pouze na základě stavů porostů. Navíc zohledňoval celkovou sklizeň včetně obilnářsky slabších oblastí. Sklízí se přitom nejdříve v těch nejúrodnějších oblastech s nejvyššími výnosy. Blíže skutečnosti by měl být v příštím týdnu zveřejněný druhý odhad, kde již budou zohledněny skutečně dosažené výsledky žní.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info