Desátého je úplněk, pak hřiby rychle porostou, říká houbař

Dušan Staněk z Hranic chodí na hřiby od útlého dětství a tuto celoživotní zálibu si pečlivě uchovává dodnes. Do lesů v bližším i vzdálenějším okolí se už několikrát vydal i letos. Přestože v předcházejících dnech Hranicko zkrápěly přívaly deště, na start té pravé sezony se stále čeká. Všechno ale prý naplno vypukne už v nejbližších dnech.

„Je to jednoduché. Desátého srpna bude úplněk, který vytáhne vodu na zemský povrch. Jak známo, hřiby rostou z vody. Takže jedenáctého nebo dvanáctého srpna už ty hřiby půjdou pěkně nahoru," říká houbař.

K lásce k přírodě a houbám jej už jako malého chlapce přivedl jeho otec. Za roky, během kterých do lesů doprovázel právě svého tatínka či později za účelem naplnit koš krásnými hřiby vyrážel z Hranic s kamarády, se prý teorie o úplňku vždycky osvědčila.

„Opravdu to funguje. Ty předešlé deště růstu hub sice pomohly, ale jen než se vytvoří podhoubí, trvá to dva nebo i tři týdny. Chce to ještě další dešťové přeháňky. Lesy jsem si trošku prohlídl už na svatou Annu, ale tehdy byly v lese spíše malé, ještě chrobavé kousky. Takové se ještě nesbírají, ale věřím, že letos bude dost krásných, zdravých hřibů," podotýká Dušan Staněk.

Přesto prý už před měsícem v lesích na severu Hranicka našel praváky nebo panšťáky. Možnost širšího výběru se ale naskytne až později. „Kdyby letos v létě převládalo horko a sucho, tak hřiby porostou až další týden po úplňku. Jenže letos takzvaný opožděný úplněk nebude, takže hřiby porostou hned ty další dny," dodává sebejistě.

Pozor na silné bouřky

Nepředvídatelé počasí však může znamenat i velké nebezpečí. Nejen houbaři se musí mít zvlášť před silnými bouřkami na pozoru. „Byl jsem přímo v lese, když se začaly lámat stromy a všude kolem padaly větve. Sypalo se to jako zápalky," vzpomíná Dušan Staněk.

Ten s košíkem v ruce vyráží do lesů už přes čtyřicet let. Na svůj velký koníček nezapomíná nejen během víkendů, ale ani v průběhu pracovních dnů. „S kamarádem pracujeme v nedalekém Milenově. Když v práci skončíme třeba ve tři hodiny odpoledne, tak potom hned vyrazíme do lesa. Záleží na tom, jak máme volno a dnes už taky na tom, jak nám dovolí zdraví," dodává s úsměvem hranický houbař. 

Autor: Pavel Mašlaň

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info