Kupec pro Vitanu se nenašel. Zůstane Norům

Norská nadnárodní potravinářská skupina Orkla vzdala prodej společnosti Vitana, jednoho z největších tuzemských výrobců potravin. O možném prodeji české firmy s historií sahající do počátku první republiky jednali Norové od přelomu roku, z transakce nakonec sešlo. Podle zdrojů deníku E15 majitel nedostal adekvátní nabídku.

„Vitana je nadále součástí norské společnosti Orkla,“ potvrdil informace deníku mluvčí Vitany Milan Linka. „Orkla se rozhodla ponechat si obchodní aktivity v České republice a na Slovensku zejména kvůli síle obchodní značky Vitana, její mimořádné pozici na trhu a potenciálu k dalšímu zlepšování. Orkla podporuje růst Vitany a věří v její příspěvek k úspěšné budoucnosti skupiny,“ dodal mluvčí.

Českou Vitanu tak potkal odlišný osud než polské aktivity skupiny Orkla. Norové tamní byznys pod hlavičkou Rieber Foods Polska prodali letos na jaře investičnímu fondu Innova Capital.

Orkla si prodej rozmyslela i přesto, že se loni Vitana propadla do ztráty 25 milionů korun, zatímco předloni vydělala 74 milionů. V roce 2011 činil čistý zisk 137 milionů a o rok dříve ještě o pět procent více.

Loňské tržby Vitany klesly meziročně o tři procenta na 2,09 miliardy. Příjmy z tuzemského trhu, který se na obratu firmy podílí dvěma třetinami, se loni meziročně snížily o pět procent na 1,49 miliardy. Naopak tržby ze zahraničí Vitaně loni o pět procent stouply na 601 milionů korun.

Orkla se stala novým majitelem tuzemského producenta dehydratovaných a předpřipravených potravin a ochucovadel loni v dubnu. Norská skupina s 28 tisíci zaměstnanců a obratem 30 miliard norských korun (zhruba sto miliard korun) koupila akcie tehdejšího majitele Vitany, rovněž norské rodinné firmy Rieber & Son. Ta byla majitelem Vitany od privatizace v roce 1992. Vitana má nyní tři výrobní závody – v Byšicích, kde sídlí i vedení firmy, ve Varnsdorfu a v Roudnici nad Labem.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info