Jak Švýcarsko řeší zvýšené hodnoty metanu v zemědělství

Když se řekne Švýcarsko, snad každému se vybaví, že z mléka místních krav se vyrábějí sýry a čokoláda a že toto mléko pila vysoko v Alpách Heidi, hrdinka knihy Johanny Spyriové. V poslední době se však stále víc než o celosvětově oblíbených výrobcích hovoří o emisích plynů, které chov skotu provázejí.

Švýcarsko je s 1,5 milionem kusů skotu „zemí krav“, a to je jeden z důvodů, proč je národní odvětví zemědělství odpovědné za 80 % švýcarských emisí metanu ročně. Postupně se vliv metanu na změny klimatu zvýšil 20krát oproti oxidu uhličitému. Proto se vědci rozhodli pro detailní měření vedlejších zplodin výroby mléka, a sice metanu a skleníkového plynu, pro který jako spolehlivý nástroj používají analyzační systémy připevněné na trupu letadla společnosti ABB.

Výzkumné letadlo letící ve výšce 50 metrů nad švýcarským údolím řeky Reuss, vybavené rychlým analyzátorem metanu z ústavu Los Gatos Research (LGR) společnosti ABB, vnáší světlo do debaty o celostátních emisích skleníkových plynů. Oficiální švýcarské odhady emisí metanu tak byly podrobně zkoumány, protože se neshodovaly s atmosférickým měřením. Švýcarsko patří mezi 28 zemí, které se před pěti lety dohodly, že budou řešit problémy emisí ze zemědělství, a proto byl velký důraz kladen právě přesnost.

Švýcarští vědci jako první prokázali, že výpočty vzorků získaných prostřednictvím analyzačních systémů připevněný na trupu letadla jsou užitečným nástrojem ke stanovení intenzity emisí metanu v dané zemědělské oblasti. Díky použití daného analyzátoru společnosti ABB vědci mohou pokrýt mnohem širší oblast – stovky čtverečních kilometrů v údolí řeky Reuss nedaleko Luzernu – mnohem rychleji a komplexněji, než kdyby se spoléhali na konvenční vzorky v baňkách, odebírané na zemi.

„Analyzátory LGR společnosti ABB mohou provádět až 10 měření za sekundu,“ uvedl Doug Baer, prezident ústavu Los Gatos Research. „Umožňují vědcům zaznamenávat měření za letu s velmi vysokým prostorovým a časovým rozlišením, a tedy kvantifikovat časově proměnné nebo dynamické jevy, které by chyběly při měření v baňce.“

Dalšími výhodami analyzátoru ABB namontovaného pod křídly letadla letícího rychlostí více než 160 kilometrů za hodinu, jsou odolnost vůči vibracím a nízké nároky na údržbu.

Ústav Los Gatos Research získala společnost ABB v roce 2013 a stal se součástí její obchodní jednotky Přístroje pro měření, jejímž cílem je zákazníkům měření maximálně usnadnit, a totéž platí i pro měření emisí produkovaných kravami.

www.abb.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info