EK rozhodne o podpoře sankcemi postižených farmářů v září

Evropská komise rozhodne o případné podpoře pro farmáře a výrobce potravin postižené ruským zákazem dovozu v září. Shodli se na tom dnes zástupci členských zemí na schůzce s eurokomisařem pro zemědělství. Polský ministr zemědělství tento krok kritizoval a volal po rychlejším poskytnutí pomoci, napsala agentura PAP.

Eurokomisař Dacian Cioloș přesvědčil zástupce členských zemí osmadvacítky, že o podpoře producentům, kteří nyní nemohou vyvážet své zboží na ruský trh, nelze rozhodnout dříve než v průběhu příštího měsíce. Podle zpravodajského webu sme.sk Cioloș uvedl, že komise potřebuje čas na analýzy a propočty dopadu sankcí na jednotlivé země a výrobce.

To se nelíbilo zástupcům několika zemí včetně Polska, které patří k nejpostiženějším státům. "Vzhledem ke kritické situaci týkající se rychle se kazící zeleniny, zejména paprik, rajčat a okurek, by mělo být rozhodnutí učiněno mnohem dříve," uvedl polský ministr zemědělství Marek Sawicki. Podle něj problém nejakutněji zasahuje ty zemědělce, kteří své produkty v současnosti nemají kam prodat a ani je nemohou uskladnit v takových podmínkách, aby vydržely delší dobu.

Cioloș prý po této námitce polské delegaci přislíbil, že s Varšavou bude problém konzultovat telefonicky. Polsko podle ministra navrhlo, že část ohrožené produkce může poskytnout lidem v nouzi, chtělo by však vědět, jak bude Brusel schopen zemědělce odškodnit.

Podle PAP má komise v rozpočtu na mimořádné situace 400 milionů eur ročně. V rámcovém rozpočtu na období 2014 až 2020 je podle Sawického pět miliard eur na pomoc chudým lidem. Pokud by EU použila část peněz z obou těchto zdrojů, problémy producentů by to vyřešilo, řekl Sawicki. Podle něj by problém s ruským embargem nahradily zemědělcům dvě až tři miliardy eur z Bruselu.

K řešení kompenzací zemědělců na úrovni EU dnes vyzval také český premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj je možné využít například mechanismů ve Společné zemědělské politice.

Autor: ČTK

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info