Experti našli starobylou odrůdu třešní z Bezdězu

Lesklé temně karmínové, až černé třešně. Dužnina šťavnatá, tmavě červená a mimořádně chutná. To je Perla z Bezdězu. Zapomenutá odrůda třešní, která byla málem považována za už neexistující.

Teprve před pár dny objevili na území CHKO Kokořínsko jeden strom této odrůdy takzvaní pomologové, odborníci na ovocné stromy. A specifickou regionální odrůdu poprvé v historii odborně popsali a zařadili.

„Její odborný popis dlouho chyběl. Třešně, které byly 
v minulosti považovány za tuto odrůdu, nebylo možné jednoznačně určit. Ukazovaly totiž ještě na jinou odrůdu, Schneiderovu pozdní chrupku. Pouze čistá Perla z Bezdězu chyběla," popisuje Zdena Koberová, pomoložka ze Správy CHKO Železné hory a krajského střediska Pardubice.

Jedna je ve Mšeně

Právě východočeská odbornice se zúčastnila mapování odrůd třešní na území CHKO Kokořínsko a Perlu z Bezdězu jako první odborně popsala. „Má se za to, že tato odrůda historicky z Bezdězu nebo jeho okolí pochází, ale jestli se tam dnes ještě vyskytuje, nevíme," vysvětluje Koberová.

„Může tam být, ale problém je, že si už dnes zřejmě nikdo nepamatuje, že se jedná o Perlu z Bezdězu. My jsme totiž mapovali pouze stromy, které takto bývají označovány. Měli jsme vytipovány čtyři lokality, kde lidé svoji odrůdu takto nazývají, a snažili jsme se potvrdit, jestli Perla z Bezdězu skutečně ještě existuje, nebo ne."

Pomologové nakonec uspěli, i když pouze v jediném případě. Na soukromé zahradě ve Mšeně, nedaleko od hranic Českolipska, objevili třešeň, kterou poprvé oficiálně popsali právě jako Perlu z Bezdězu.

„Tento strom byl majitelkou zahrady takto popisován a neodpovídal žádné jiné staré ani krajové odrůdě. Z toho vyvozujeme, že to skutečně bude strom původní odrůdy Perly," potvrdila pomoložka.

Perla z Bezdězu je považovaná za mimořádně chutnou odrůdu. Roste bujně, s vysokou kulovitou korunou. Plody mají středně dlouhou stopku, většinou velkou pecku a dlouho se drží na stromě.

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info