Národní zemědělské muzeum hledá strategické partnery pro rekonstrukci

Národní zemědělské muzeum v Praze hledá strategické partnery pro plánovanou celkovou rekonstrukci historické budovy na Letenské pláni v Praze. Ta totiž kvůli nevyhovujícím stavebním zásahům v posledních padesáti letech nevyhovuje výstavním účelům ani uložení sbírek. Zřizovatelem muzea je Ministerstvo zemědělství.

Památkově chráněná budova Národního zemědělského muzea už řadu let nutně potřebuje rekonstrukci. Hlavním úskalím takového plánu je možnost získat finanční prostředky.

Peněz bude potřeba hodně. Kvůli nevhodným stavebním úpravám odhadují odborníci náklady na rekonstrukci ve výši 400 milionů korun, z čehož 350 milionů si vyžádají stavební a rekonstrukční práce. Zbytek částky půjde na vytvoření nových expozic, které budou odpovídat požadavkům na moderní muzejní prostory. Takto by mělo muzeum přilákat ročně až 200 tisíc návštěvníků.

„Pro investici takového rozsahu je třeba najít strategické partnery, a to nejen z finančních důvodů. Máme plán, že pro každou tematickou expozici, která vznikne po rekonstrukci, hledáme partnera či partnery. Mělo by jít o veřejnou či neziskovou instituci nebo podnikatele působící v daném oboru. Osm interaktivních expozic se bude věnovat zemědělství, lesnictví a myslivosti, rybářství, rozvoji venkova včetně venkovské architektury a krajiny, zahradnictví a květinářství, vinařství a pivovarnictví a jednotlivým oblastem potravinářství," řekl generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček. 

Každý z partnerů by měl dodat finanční prostředky nebo  know-how využitelné při budování nových výstavních prostor, programů pro školy i akcí pro veřejnost. Za to podle generálního ředitele Půčka získá jedinečnou možnost prezentace své činnosti a zviditelnění formou spolupráce s muzeem.

Koncept spolupráce se strategickými partnery už přinesl první výsledky. NZM v současné době jedná s Lesy ČR, které by měly být pilotním partnerem pro expozici lesního hospodářství a s Muzeem gastronomie, které nabízí přenesení své stávající expozice do budovy NZM.

Funkcionalistická budova Národního zemědělského muzea tvoří spolu s Národním technickým muzeem unikátní areál, který koncem třicátých let navrhl uznávaný prvorepublikový architekt Milan Babuška. Na rozdíl od svého známějšího souseda byl ale technický stav NZM dlouhou dobu zanedbáván.

„Budova měla smůlu. Jen několik let po jejím dokončení ji zabrali okupanti, a cenné sbírky se tak musely stěhovat jinam. Po komunistickém převratu v roce 1948 zde pak sídlil podnik Stavoprojekt. Došlo k naprosto nevhodným stavebním úpravám, které zde vnímáme dodnes. Některé výstavní sály byly provizorně rozděleny na kanceláře a vinou nerespektování koncepce budovy zde administrativní prostory zasahují do výstavních, což je pro návštěvníka nepřehledné. Možnosti plnohodnotného využití pro muzejní účely jsou tak velmi omezené," vysvětluje generální ředitel NZM.

Kromě vyřešení nevhodně rozdělených prostor se rekonstrukce dotkne také technických sítí muzea, zajištění statiky budovy a vnějšího pláště budovy, která patří k nejvýraznějším funkcionalistickým stavbám v Praze. Stavební práce by po schválení projektové dokumentace a zajištění dostatečných finančních prostředků měly proběhnout v letech 2016-2017.

V případě zájmu o další informace kontaktujte pracovníka oddělení propagace NZM Petra Maška na tel. +420 720 306 476 nebo e-mailem na petr.masek@nzm.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info