Českou biopotravinu 2014 vybere odborná porota pod vedením Pavla Maurera

Soutěž Česká biopotravina 2014 míří do finále. Výrobci biopotravin mohou přihlásit své výrobky již jen do pátku 15. srpna 2014. Nejlepší tuzemskou biopotravinu letošního roku vyberou odborníci za dohledu inspektorů Státní zemědělské a potravinářské inspekce do konce prázdnin.

O ocenění nejlepší tuzemské biopotraviny mohou soutěžit výrobky rostlinného i živočišného původu, výrobky pro gastronomii a pochutiny nebo nápoje. Přihlášky do soutěže přijímá organizátor PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců do 15. srpna 2014. „České biopotraviny si zaslouží zvýšenou pozornost spotřebitelů. Kvalita nemusí být nutně spojená s velkosériovou potravinářskou výrobou propojenou s důmyslnou distribuční sítí supermarketů. Soutěž dává stejnou šanci malým výrobcům, sedlákům s vlastní produkcí stejně jako velkým podnikům,“ říká manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Nesrstová.

Při výběru nejlepší biopotraviny je brán zřetel jak na chuť a kvalitu, tak na podíl tuzemských složek, míru inovace nebo způsob balení. „Biopotraviny, které jsou nominovány do soutěže, ať už zvítězí nebo se dostanou na tzv. ,short list´, v sobě nesou z mého pohledu dvě základní poselství: Jednak prestiž a zvýšenou poptávku, ale současně jsou i důležitým sdělením pro spotřebitele i samotné producenty, že jsme na správné cestě a segment biopotravin neustále roste a zkvalitňuje se,“ uvedl předseda poroty Pavel Maurer.

Výběr nejlepší biopotraviny roku se uskuteční za dozoru Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Tato soutěž nabyla za dobu svého trvání značnou prestiž. Státní zemědělská a potravinářská inspekce velmi ráda poskytla svoji záštitu a je jí ctí, že může být nápomocná při dalším pozitivním vzestupu této soutěže. Výrobci biopotravin si to jistě zaslouží, jejich produkce je na trhu ve stále větším objemu i kvalitě,“ dodal Jindřich Pokora, ředitel odboru kontroly, laboratoří a certifikace SZPI.

Výrobce vítězné biopotraviny, který bude znám začátkem září – Měsíce biopotravin, získá kromě práva užívat pro svůj výrobek logo Česká biopotravina 2014 také zájezd na největší setkání biobranže v Evropě – veletrh BIOFACH 2015, kde jistě načerpá inspiraci pro vývoj nových výrobků.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info